czwartek, 18 września 2025

Ciastka owsiane z czarnym sezamem i borówkami

 

Czarne ciastka na halloween
Ciastka owsiane z tahiną i borówkamizdrowa słodycz na co dzień.


Kiedy mamy ochotę na coś słodkiego, a jednocześnie chcemy zadbać o zdrowie – domowe ciastka owsiane to najlepsze rozwiązanie. W mojej wersji bazuję na płatkach i mące owsianej, bananie, który nadaje naturalnej słodyczy, oraz tahinie z czarnego sezamu, która dodaje wyjątkowego, lekko orzechowego aromatu i porcji wapnia. Całość uzupełniają soczyste borówki, które w piekarniku pękają i nadają ciastkom cudownej świeżości. Jeśli nie masz czarnej tahiny, wystarczy kupić czarny sezam, podprażyć i zmielić w młynku z odrobiną oleju. 


 Składniki (ok. 12 ciastek):


1 dojrzały banan (duży)


120 g płatków owsianych

60 g mąki owsianej

2 łyżki tahiny z czarnego sezamu

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

wanila ( taką jaką masz)

garść borówek (świeżych lub mrożonych)

opcjonalnie: 1 łyżka syropu klonowego (ja dałam)


PRZYGOTOWANIE:


Banana rozgnieć widelcem na puree.

Dodaj płatki owsiane, mąkę, tahinę i proszek do pieczenia. Wymieszaj.

Na koniec delikatnie wmieszaj borówki. Formuj łyżką do lodów porcje ciasta i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.


Piecz w 180°C przez 20-25 minut, aż będą zwarte i lekko przyrumienione.




niedziela, 14 września 2025

Lazania z ziemniaków + film

Zapiekanka z ziemniaków ze szpinakiem
Lazania, bez makaronu, z cienko pociętymi na plasterki ziemniakami. Wybierz ziemniaki typu B czyli ogólnoużytkowe.  Najlepiej zrobić cztery warstwy.  Do przekładania warstw wybrałam szpinak, beszamel i ser parmezan. Ale ty możesz wykorzystać mięso mielone,  soczewicę, grzyby,  lub dać swój ulubiony składnik. 

Składniki:

kilka ziemniaków

2 opakowania szpinaku baby lub mrożony 

gałka muszkatołowa do smaku

sól i pieprz do smaku 

2 ząbki czosnku

2 łyżki oliwy 

parmezan tarty

Sos beszamel

1 szklanka napoju roślinnego lub mleko

1 łyżka masła

1 łyżka mąki np. orkiszowej

garść parmezanu

1 szczypta gałki muszkatołowej

1/3 łyżeczki soli 

Przygotowanie: 


Przygotuj beszamel. Na rozgrzaną patelnię wlej oliwę lub dodaj łyżkę masła, następnie dodaj łyżkę mąki i smaż chwilę, wlej mleko lub napój i szybko mieszaj trzepaczką. Dopraw solą, pieprzem i gałką. Dodaj garść parmezanu i wymieszaj. Odstaw na bok pod przykryciem. 
Obierz ziemniaki i pokrój na mandolinie na cienkie plasterki. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oliwy dodaj posiekany czosnek, szpinak i duś chwilę aż liście zmniejszą swoją objętość, dopraw solą i pieprzem i dodaj szczyptę gałki muszkatołowej, wymieszaj, odstaw. 

Naczynie żaroodporne wysmaruj oliwą lub masłem. Na dnie ułóż warstwę ziemniaków następnie szpinak. Na wierzch posyp parmezan i 2-3 łyżki beszamelu. Układaj kolejne warstwy. Zapiekaj w piekarniku w 180°C przez 30 minut.


Inne przepisy, które mogą ci się spodobać:


• Zapiekanka z ziemniaków z wędzonym serem