Ciastka owsiane z tahiną i borówkami – zdrowa słodycz na co dzień.
Kiedy mamy ochotę na coś słodkiego, a jednocześnie chcemy zadbać o zdrowie – domowe ciastka owsiane to najlepsze rozwiązanie. W mojej wersji bazuję na płatkach i mące owsianej, bananie, który nadaje naturalnej słodyczy, oraz tahinie z czarnego sezamu, która dodaje wyjątkowego, lekko orzechowego aromatu i porcji wapnia. Całość uzupełniają soczyste borówki, które w piekarniku pękają i nadają ciastkom cudownej świeżości. Jeśli nie masz czarnej tahiny, wystarczy kupić czarny sezam, podprażyć i zmielić w młynku z odrobiną oleju.
Składniki (ok. 12 ciastek):
1 dojrzały banan (duży)
120 g płatków owsianych
60 g mąki owsianej
2 łyżki tahiny z czarnego sezamu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
wanila ( taką jaką masz)
garść borówek (świeżych lub mrożonych)
opcjonalnie: 1 łyżka syropu klonowego (ja dałam)
PRZYGOTOWANIE:
Banana rozgnieć widelcem na puree.
Dodaj płatki owsiane, mąkę, tahinę i proszek do pieczenia. Wymieszaj.
Na koniec delikatnie wmieszaj borówki. Formuj łyżką do lodów porcje ciasta i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz w 180°C przez 20-25 minut, aż będą zwarte i lekko przyrumienione.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz