piątek, 24 listopada 2017

Pasta z czarnej soczewicy z zielonymi oliwkami

Pasta z czarnej soczewicy z zielonymi oliwkami.


pół szklanki czarnej soczewicy Beluga Bio Planet
zielone oliwki 1/2 słoika
oliwa z oliwek 2 łyżki
1 łyżeczka musztardy
sól i pieprz do smaku

Soczewicę w osolonej wodzie gotujemy 34 minut. Odcedzamy. Dolewamy oliwę i dodajemy łyżeczkę musztardy. Mieszamy. Oliwki siekamy o dodajemy do pasty. Po wymieszaniu wkładamy do lodówki. Choć my jedliśmy od razu. Przechowywać w lodówce do kilku dni.




środa, 22 listopada 2017

Pasztet z selera z grzybami leśnymi z mąką z lnu



 Mój ulubiony warzywny pasztet.

duży seler korzeniowy - 1 szt.
suszone grzyby 40 gram - 1 opakowanie ( u mnie prawdziwki)
liść laurowy - 1 szt.
ziele angielskie - 3 szt.
jaja - 3 szt.
mąka z lnu - 1 szklanka
pestki słonecznika - 1 garść
cebula biała - 1 szt.
olej - 2 łyżki
pieprz - 1 szczypta

 Selera ugotuj do miękkości w osolonej wodzie z liściem laurowym i zielem angielskim. Namocz grzyby i obgotuj.Cebulę pokrój w kostkę, zeszklij na oleju, wystudź. Kiedy seler wystygnie obierz ze skórki, potnij na mniejsze części i przepuść przez maszynkę wraz z grzybami, cebulką ( ja użyłam rozdrabniacza). Od żółtek oddziel białka i ubij je na sztywno. Żółtka dodaj do masy selerowo- grzybowej i wymieszaj. Dopraw pieprzem i ewentualnie solą, wmieszaj mąkę z lnu. Na koniec dodaj ubite białka i delikatnie przemieszaj. Wlej do wysmarowanej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok 55 minut. Posyp pestkami słonecznika.

Podawaj z ogórkiem kiszonym, świeżym lub awokado:)



wtorek, 21 listopada 2017

Jaglany żurek

Jaglany żurek, sporządzony z zakwasu z mąki jaglanej ekologicznej, bezglutenowy. Znakomity dla dzieci.

1,5 litra wody
1 butelka żurku jaglanego Bio
biała cebula
olej rzepakowy
czosnek
majeranek ( u mnie także świeży)
sól i pieprz do smaku
ziemniaki ekologiczne
jaja na twardo
1 łyżeczka chrzanu
liść laurowy
kilka ziarenek ziela angielskiego

Obrane ziemniaki pokrój w kostkę, zalej wodą, dodaj przyprawy. Na patelni zeszklij cebulę. Dodaj do zupy. Posiekaj czosnek, dodaj. Kiedy ziemniaki będą miękkie dokładnie wymieszaj zawartość żurku, wlewaj i mieszaj. Zagotuj chwilę. Podawaj z jajem i świeżym majerankiem.









poniedziałek, 20 listopada 2017

Domowe pesto z migdałami



100 gram ekologicznych migdałów blanszowanych Bio Planet
2 doniczki umytej bazylii
100 ml oliwy z oliwek ekologicznej Alce Nero
sól himalajska ok pół łyżeczki
oliwa do polania wierzchu pesto
ząbek czosnku


Bazylię umyłam dzień wcześniej, na drugi dzień jest sucha i czysta.
Migdały namoczyłam na 2 godziny. Odcedzone przełożyłam do malaksera, włożyłam resztę składników i zmieliłam. Przełożyłam do czystego słoiczka. Na wierzch wlałam oliwę. Pesto zamknięte przechowywać w lodówce.