Pasta do chleba lub placków z czarnej soczewicy z zielonymi oliwkami.
Składniki:
Składniki:
1/2 szklanki czarnej soczewicy np. beluga Bio Planet
zielone oliwki 1/2 słoika
oliwa z oliwek 2 łyżki
1 łyżeczka musztardy
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie 30 -35 minut. Odcedzamy i studzimy.Przekładamy z sita do naczynia i dolewamy oliwę oraz dodajemy łyżeczkę musztardy. Rozdrabniamy blenderem lub malakserem. Oliwki siekamy o dodajemy do pasty. Po wymieszaniu wkładamy do lodówki. Przechowywać w lodówce kilka dni.
Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie 30 -35 minut. Odcedzamy i studzimy.Przekładamy z sita do naczynia i dolewamy oliwę oraz dodajemy łyżeczkę musztardy. Rozdrabniamy blenderem lub malakserem. Oliwki siekamy o dodajemy do pasty. Po wymieszaniu wkładamy do lodówki. Przechowywać w lodówce kilka dni.
Uwielbiam takie pasty :)
OdpowiedzUsuńoślinić się można od samego patrzenia ;) uwielbiam takie pasty :)
OdpowiedzUsuńNie znałam czarnej soczewicy. Pasta pysznie wygląda -:)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam czarnej soczewicy - ciekawy pomysł na pastę ;)
OdpowiedzUsuńCiekawy ma kolor ta pasta i jestem pewna, że czarna soczewica świetnie skomponowała się z oliwkami, na które narobiłaś mi ochoty :)
OdpowiedzUsuńCiekawe połączenie :) chętnie bym spróbowala jak smakuje :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie smarowidła. Zapisałam do wypróbowania:-)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na pastę, chyba jeszcze nigdy nie jadłam czarnej soczewicy, więc ciekawa jestem smaku :)
OdpowiedzUsuńJadłyśmy czerwoną i zieloną soczewicę ale czarnej to chyba jeszcze nie ;)
OdpowiedzUsuń