SKŁADNIKI:
15 małych młodych małych ziemniaków
3 - 4 łyżki oliwy z oliwek
1-2 ząbki czosnku
szklanka ugotowanej soczewicy lub gotowa ze słoika
zielone lub czarne oliwki (moje zielone były duże więc zostały pokrojone w kostkę)
kapary (ja nie miałam, wy dodajcie, będzie jeszcze smaczniej)
1 łyżeczka suszonej bazylii
kilka listków świeżej bazylii
5 suszonych pomidorów
pieprz lub płatki chili do smaku
skórka z cytryny
PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki umyć i zalać gorącą wodą, dodać trochę soli. Gotować do miękkości. Odcedzić. Można obrać ze skórki ( ja obrałam) lub nie. Przekroić na połówki. W rondlu rozgrzać oliwę zdjąć z palnika i wcisnąć czosnek. Zamieszać aby czosnek oddał aromat. Zalać ziemniaki, dodać resztę składników i wymieszać.