wtorek, 7 lipca 2020

Sałatka z młodych ziemniaków z gorąca oliwą z czosnkiem

Sałatka z młodych ziemniaków z suszonymi pomidorami, ciecierzycą, oliwkami zalane gorącą oliwą z czosnkiem. Siedzę, zajadam i nie mogę skończyć. Zróbcie jej dużo. Jest smaczna.

SKŁADNIKI:

15 małych młodych małych ziemniaków
3 - 4 łyżki oliwy z oliwek
1-2 ząbki czosnku
szklanka ugotowanej soczewicy lub gotowa ze słoika
zielone lub czarne oliwki (moje zielone były duże więc zostały pokrojone w kostkę)
kapary (ja nie miałam, wy dodajcie, będzie jeszcze smaczniej)
1 łyżeczka suszonej bazylii
kilka listków świeżej bazylii
5 suszonych pomidorów
pieprz lub płatki chili do smaku
skórka z cytryny

PRZYGOTOWANIE:


Ziemniaki umyć i zalać gorącą wodą, dodać trochę soli. Gotować do miękkości. Odcedzić. Można obrać ze skórki ( ja obrałam) lub nie. Przekroić na połówki. W rondlu rozgrzać oliwę zdjąć z palnika i wcisnąć czosnek. Zamieszać aby czosnek oddał aromat. Zalać ziemniaki, dodać resztę składników i wymieszać.


niedziela, 5 lipca 2020

Pacakes cereal jak je łatwo i szybko zrobić?

Zachwyciły mnie od pierwszego wejrzenia. Zobaczyłam je w śniadaniowej telewizji. Jednak   od razu pomyślałam, że ich pieczenie może  wymagać cierpliwości. A nie każdy ją ma. Znalazłam fajny sposób aby ich pieczenie było łatwe i szybkie. Wykorzystałam dyspenser do zimnych sosów. Wlałam ciasto do butelki i szybkimi ruchami wyciskałam małe pancakesiki. Dyspenser to koszt od 2- 5 złotych. Moje małe naleśniczki są z mąki gryczanej.

SKŁADNIKI:

1/2 szklanki mąki gryczanej lub dowolnej
mleko sojowe lub inne, może być też jogurt i maślanka (dałam niepełną  szklankę sojowego)
szczypta soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko (ekologiczne) ale wersji wegańskiej bez jajka
olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

Składniki ciasta mieszamy do gładkiej konsystencji. Przelewamy do dyspensera. Rozgrzewamy patelnię a kiedy się rozgrzeje zdejmujemy ją na sąsiedni palnik. Wyciskamy precyzyjnymi ruchami żądaną  wielkość, patelnię stawiamy z powrotem na palnik (robiłam tak, ponieważ nie chciałam aby te pierwsze się przypaliły). Kiedy się usmażyły końcówką noża przewracałam szybko na drugą stronę. Zrumienione wyjmujemy na papier i odsączamy jeśli trzeba. Smażyłam na niewielkiej ilości oleju tzn. wysmarowałam tylko dno.


Podałam z malinami, nasionami konopi oraz masłem przechowym