środa, 7 października 2020

Wilgotne muffiny z tartym jabłkiem z żurawiną


Miękkie, wilgotne muffiny z jabłkiem i żurawiną. Świetne na śniadanie, drugie śniadanie lub jako deser. 

Na 12 sztuk

Piekarnik 190 stopni C.

Składniki:

100 gram mąki owsianej i gryczanej

50 gram mąki jaglanej

50 gram mąki lnianej lub mielonego siemienia

2 soczyste jabłka

 garść suszonej żurawiny

 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich ( opcjonalnie)

po 1 łyżeczce proszku do pieczenia i sody

3 pełne łyżki miodu 

100 ml oleju

150 ml mleka roślinnego ( najlepiej owsiane, migdałowe)


Suche składniki dodaj do miski. Przemieszaj trzepaczką. Następnie dodaj mleko, miód i olej oraz jabłka wraz z sokiem. Wymieszaj. Nakładaj do papilotek. Piecz 30 minut.