Miękkie, wilgotne muffiny z jabłkiem i żurawiną. Świetne na śniadanie, drugie śniadanie lub jako deser. Dodałam różne rodzaje mąki, ale ty możesz użyć jaką masz. Najważniejsze żeby gramatura mąki się zgadzała.
SKŁADNIKI:
Na 12 sztuk
Piekarnik 190 stopni C.
Składniki:
100 g mąki owsianej i gryczanej
50 g mąki jaglanej
50 g mąki lnianej lub mielonego siemienia
2 soczyste jabłka
garść suszonej żurawiny
1 łyżka posiekanych orzechów włoskich ( opcjonalnie)
po 1 łyżeczce proszku do pieczenia i sody
3 pełne łyżki miodu
100 ml oleju
150 ml mleka roślinnego ( najlepiej owsiane, migdałowe)
PRZYGOTOWANIE:
Suche składniki dodaj do miski. Przemieszaj trzepaczką. Następnie dodaj mleko, miód i olej oraz jabłka wraz z sokiem. Wymieszaj. Nakładaj do papilotek. Piecz 30 minut.