piątek, 6 października 2017

Jesienny pasztet z pestek dyni i soczewicy

"Jesteś tym co jesz" czytam w prasie, słyszę w radiu, telewizji. Dlatego przygotowałam pasztet z pestek dyni i czerwonej soczewicy. Do tego suszone pomidory i odrobina chrzanu.
Wysłuchałam wykładu w sieci na temat pestek dyni i soczewicy. Pomidory wykazują właściwości przeciwutleniające, a właściwie likopen  w nich zawarty.  Ważne, by spożywane przez nas pokarmy wzmacniały zarówno ciało, jak i umysł.
 Pestki dyni warto jeść podprażone, będą łatwo strawne. Pestki są doskonałym źródłem: magnezu, cynku, fosforu czy żelaza.  Zawierają  TRYPTOFAN pomocny w bezsenności czy w stanach obniżonego nastroju. Świeże pestki zwalczają pasożyty. Źródło witaminy młodości E, doskonałe na układ nerwowy.






















Składniki 

szklanka czerwonej soczewicy
opakowanie pestek dyni (100 g)
cebula i ząbek czosnku
olej
5 suszonych pomidorów
sól
ziele angielskie
liść laurowy
łyżeczka chrzanu tartego
2 jaja
pół łyżeczki chili w proszku

Przygotowanie:

Soczewicę ugotować z liściem laurowym i zielem w osolonej wodzie, odcedzić. Pestki dyni uprażyć. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Wystudzić wszytko.
Zmielić w malakserze wszystkie składniki. Przełożyć do wcześniej przygotowanej  formy i piec w 180 ° około 40 minut.



poniedziałek, 2 października 2017

Polenta ze smażonymi prawdziwkami

Zbieranie grzybów budzi we mnie dobre emocje. Dlatego staram się w okresie grzybobrania przynajmniej kilka razy odwiedzić mazowieckie lasy.

Składniki:

szklanka polenty
woda
4-5 łyżek tartego parmezanu
łyżka masła bez laktozy

kilka sztuk prawdziwków lub innych grzybów leśnych

cebula
natka
olej rzepakowy
sól
pieprz
ziele angielskie
liść laurowy

Przygotowanie:

Polentę ugotuj w osolonej wodzie, kiedy zgęstnieje dodaj masło i parmezan. Wymieszaj szybko. 
Cebulę potnij w kosteczkę i zeszklij na oleju, wlej  odrobinę wody, dodaj ziele i liść laurowy. Kiedy cebulka będzie miękka dodaj pocięte grzyby. Duś do miękkości. Wyłóż danie na talerze i posyp natką.