Wysłuchałam wykładu w sieci na temat pestek dyni i soczewicy. Pomidory wykazują właściwości przeciwutleniające, a właściwie likopen w nich zawarty. Ważne, by spożywane przez nas pokarmy wzmacniały zarówno ciało, jak i umysł.
Pestki dyni warto jeść podprażone, będą łatwo strawne. Pestki są doskonałym źródłem: magnezu, cynku, fosforu czy żelaza. Zawierają TRYPTOFAN pomocny w bezsenności czy w stanach obniżonego nastroju. Świeże pestki zwalczają pasożyty. Źródło witaminy młodości E, doskonałe na układ nerwowy.
Składniki
szklanka czerwonej soczewicy
opakowanie pestek dyni (100 g)
cebula i ząbek czosnku
olej
5 suszonych pomidorów
sól
ziele angielskie
liść laurowy
łyżeczka chrzanu tartego
2 jaja
pół łyżeczki chili w proszku
Przygotowanie: