sobota, 17 listopada 2018

Rogaliki drożdżowe zero waste

Rogaliki zero waste. Ciasto z mąki orkiszowej lub innej drożdżowe z  ziemniakami ( które zostały z obiadu), do nich możecie wykorzystać resztkę masy makowej po przygotowaniu świątecznych makowców. Ja użyłam masę i resztki powideł i konfitur.

SKŁADNIKI

500 g przesianej mąki i ok. 50 g do podsypywania
100 ml mleka lub roślinnego migdałowego
100 g masła rozpuszczonego i wystudzonego
1 szklanka ziemniaków ugotowanych przepuszczonych przez praskę lub tłuczone
3 żółtka do ciasta
drożdże instant - 1/2 torebki
100 gram cukru
cukier waniliowy

kilka łyżeczek masy makowej lub powidła śliwkowe

mak do posypania  + żółtko

Rogalików wyjdzie ok. 32 sztuki.

PRZYGOTOWANIE

Drożdże przesypać do naczynia, rozpuścić w ciepłym mleku z łyżeczką cukru i mąki. Pozostawić do wyrośnięcia. Żółtka z cukrem i cukrem waniliowym utrzeć na puch. Przesiać mąkę, zrobić na środku kopczyka dołek i wlać wyrośnięty rozczyn. Dodać resztę mleka i rozpuszczone letnie masło oraz ziemniaki. Razem zagnieść ciasto. W razie potrzeby podsypywać mąką. Odstawić na ok godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie zagnieść ciasto jeszcze raz. Wyłożyć na stolnicę. Ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować na cienki okrągły 3 mm placek. Podzielić na 16 (lub 8 - wtedy będą większe) części - trójkątów. Każdą część posmarować dość cienko masą makową lub powidłami. Zacząć zwijać od podstawy trójkąta. Zwinięty rogalik układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie każdego posmarować żółtkiem wymieszanym z łyżeczką wody lub śmietanki. Posypać makiem. Piec ok 30 minut w 180 stopniach C.