wtorek, 12 października 2021

Pieczone pomidory z fetą w ziołach


W lodówce zrobiło się pusto. Miałam tylko pomidory i fetę. Mogłam zrobić sałatkę, zupę... albo...pieczone pomidory. Czyli wyszła przepyszna w sumie sałatka ale z pieca. 

Pokroiłam pomidory w kostkę, dodałam oregano, ocet, sporo oliwy z oliwek, trochę chili, soli, kawałek fety 


Składniki:

 na 2 porcje

4 pomidory (2 czerwone i 2 żółte)

2 łyżki oliwy

sól do smaku

chili do smaku

1 łyżka octu winnego

3 ząbki czosnku 

oregano

1/2 opakowania fety

świeża bazylia

kromka chleba




Przygotowanie:

Pomidory pokroić w dość dużą kostkę, przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać czosnek cale ząbki, wlać oliwę i ocet oraz przyprawy, wymieszać. Wstawić do pieca nagrzanego na 180 stopni. Piec 30 minut. Po tym czasie dodać pokruszoną fetę oraz kromkę chleba pokrojoną w kostkę piec jeszcze 5-10 minut. Posypać listkami bazylii. 



poniedziałek, 11 października 2021

Szarlotka egzotyczna z mango fit

Czy szarlotka może być tylko z jabłkami? Nie. Praktycznie z każdym dowolnym owocem. Moja szarlotka jest z mango. Moja jest wegańska ale zamiast oleju kokosowego możesz użyć masła. Wybór należy do ciebie. 

Forma kwadratowa 20 x 20 cm.

Na dużą blachę podwajamy składniki. 

Ciasto kruche -kruszonka:

1/2 szklanki mąki orkiszowej jasnej

1/2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej

3/4 szklanki płatków owsianych

2 łyżki mąki migdałowej i kokosowej 

100-120 gram zimnego oleju kokosowego 

3 łyżki erytrolu (lub np. ksylitol)

1 łyżeczka inuliny ( opcjonalnie)

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 łyzeczki mielonej wanilii


Owoce:

2 średnie mango

2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżeczka skórki z cytryny

1/2 łyżeczki mielonego kardamonu

Przygotowanie:

Zaczynamy od mango, które należy pokroić małą kostkę. Dodać, mielony kardamon, sok z cytryny i skórkę oraz mąkę ziemniaczaną. Ostawiamy na bok.

Składniki na ciasto umieszczamy w malakserze lub w misce i łączymy w kruszonkę. Małą foremkę wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy cienko olejem papier. Na dno foremki przekładamy 1/2 ciasta i dość mocno dociskamy do dna. Wstawiamy do nagrzanego na 180 stopni C piekarnika i podpiekamy ok. 10-15 minut. Następnie wykładamy owoce na podpieczony spód i wysypujemy równomiernie resztę ciasta. Pieczemy ok. 40 minut.Ciasto studzimy i schładzamy ok. godziny, żeby się nie kruszyło.