piątek, 26 lipca 2013

Tarta malinowa z kremem karpatka



Leniwe popołudnie. Zapowiadają się upały. Pewnie lody będą w użyciu. Ale ja chcę wam polecić tartę z malinami i z kremem jak karpatka. Zrobiony z domowych składników.
Schłodzona z lodówki pysznie smakuje.



SKŁADNIKI:
Ciasto:

1 szklanka krupczatki
1/4 kostki masła
3 łyżki cukru pudru
cukier waniliowy
żółtko
1-2 łyżki zimnej wody

PRZYGOTOWANIE:

Zagnieć ciasto z podanych składników i włóż do lodówki na pół godziny lub dłużej. Wyjmij, rozwałkuj i wylep nim posmarowaną masłem formę do tart. Upiecz ok. 20 minut w 180 °C aż ładnie sie zrumieni.


Krem karpatka:

szklanka mleka
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
2 łyżki cukru
pół kostki masła
żółtko 
skórka z jednej cytryny
cukier z prawdziwa wanilią

PRZYGOTOWANIE:

Zagotuj mleko. W niewielkiej ilości mleka rozpuść skrobię, żółtko i dwa cukry. Kiedy mleko będzie wrzeć, wrzuć skórkę z cytryny i trzepaczką rozprowadź składniki rozpuszczone w mleku. Powstanie budyń. Odstaw do ostygnięcia. Można przykryć folią spożywczą aby nie zrobiła sie skórka.
Zacznij ucierać masło dodając stopniowo ostudzony budyń. Gdyby się zważyło - a tak nie musi się stać - miej odrobinę wrzątku w pogotowiu. Dodatek sprawi że masa ładnie się rozprowadzi.
Krem rozłóż na upieczonym cieście. Udekoruj malinami i cukrem pudrem. Chłodne włóż do lodówki.



środa, 24 lipca 2013

Mus jaglany z brzoskwiniami



Pierwszy raz próbowałam kaszy jaglanej w deserze. Pyszna. Miałam po nim dobre samopoczucie.
Dla osób, które unikają laktozy - ideał.


SKŁADNIKI:

1 szklanka kaszy jaglanej
garść migdałów lub pół szklanki mleka migdałowego
cukier z prawdziwą wanilią

3 brzoskwinie
odrobina wody


PRZYGOTOWANIE:


Kaszę jaglaną ugotuj według przepisu na opakowaniu. Wystudź. Do wystudzonej kaszy dodaj migdały namoczone w pół szklankce gorącej wody namocz migdaływ wodzie 2 godziny wcześniej) i cukier waniliowy. Całą zawartość wlej do ugotowanej kaszy i zblenduj na mus. 
W rondlu umieść pokrojone brzoskwinie i podlej niewielką ilością wody, aby owoce nie przywarły do dna. 
Nie trzeba dodawać żadnej substancji słodzącej.
Przekładaj do szklanek warstwami.

Pyszne na śniadanie, lunch i deser.
Zimne prosto z lodówki smakuje również.


wtorek, 23 lipca 2013

Ciasto drożdżowe z wiśniami w amaretto



Pyszne lekkie ciasto drożdżowe. Najlepsze pierwszego dnia. 


Składniki:

2,5 szklanki mąki 
40 g drożdży lub paczuszka suchych 
pół kostki roztopionego masła
3/4 szklanki drobnego cukru
cukier waniliowy prawdziwy
4 duże żółtka
szczypta soli
niepełna szklanka ciepłego mleka

około kilograma wiśni bez pestek 
cukier
amaretto 

na kruszonkę

100 g mąki 
70 g cukru
70 g masła
mielone migdały około 2 łyżek 

PRZYGOTOWANIE:

Usuń pestki z wiśni, posyp lekko cukrem skrop amaretto. Odstaw.
Do wysokiego naczynia wsyp mąkę, szczyptę soli oraz cukier waniliowy. Dodaj suche  rozpuszczone w łyżce mleka drożdże. Wymieszaj łyżką. Żółtka oddziel od białek i  ubij na puch z cukrem. Wlej do suchych składników. Dolej ciepłe mleko i wyrabiaj. Jeśli robisz to na zwykłych drożdżach to najpierw niech urosną z odrobią mleka, cukru i mąki.
Na koniec wyrabiania dodaj roztopione masło. Odstaw do wyrośnięcia. Kiedy wyrośnie odgazuj czyli zagnieć ponownie chwilę. Przełóż ciasto na stolnicę i rozwałkuj rozmiar formy i połóż ciasto do formy wysmarowanej masłem. Na wierzch połóż wiśnie. Zrób kruszonkę i posyp nim całość. Piecz około 50 minut w 180 stopniach C.