Leniwe popołudnie. Zapowiadają się upały. Pewnie lody będą w użyciu. Ale ja chcę wam polecić tartę z malinami i z kremem jak karpatka. Zrobiony z domowych składników.
Schłodzona z lodówki pysznie smakuje.
SKŁADNIKI:
Ciasto:
1 szklanka krupczatki
1/4 kostki masła
3 łyżki cukru pudru
cukier waniliowy
żółtko
1-2 łyżki zimnej wody
PRZYGOTOWANIE:
Zagnieć ciasto z podanych składników i włóż do lodówki na pół godziny lub dłużej. Wyjmij, rozwałkuj i wylep nim posmarowaną masłem formę do tart. Upiecz ok. 20 minut w 180 °C aż ładnie sie zrumieni.
Krem karpatka:
szklanka mleka
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
2 łyżki cukru
pół kostki masła
żółtko
skórka z jednej cytryny
cukier z prawdziwa wanilią
PRZYGOTOWANIE:
Zacznij ucierać masło dodając stopniowo ostudzony budyń. Gdyby się zważyło - a tak nie musi się stać - miej odrobinę wrzątku w pogotowiu. Dodatek sprawi że masa ładnie się rozprowadzi.
Krem rozłóż na upieczonym cieście. Udekoruj malinami i cukrem pudrem. Chłodne włóż do lodówki.