leniwe popołudnie. zbliżają się upały. pewnie lody będą w użyciu. tarta malinowa z kremem karpatka. zrobiony z domowych składników
Ciasto:
szklanka krupczatki
ćwierć kostki masła
3 łyżki cukru
cukier waniliowy
żółtko
Zagnieć ciasto z podanych składników i włóż do lodówki na pół godziny. Wyjmij i rozwałkuj. Upiecz ok 20 minut w 180 stopniach.
Krem karpatka:
szklanka mleka
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
2 łyzki cukru
pół kostki masła
żółtko
skórka z jednej cytryny
cukier z prawdziwa wanilią
Zacznij ucierać masło dodając stopniowo ostudzony budyń. Gdyby się zważyło - a tak nie musi się stać - miej odrobinę wrzątku w pogotowiu.
Krem rozprowadź na upieczonym cieście. Udekoruj malinami i cukrem pudrem. Włóż do lodówki.