środa, 11 sierpnia 2021

Jaglany tabbouleh

 


Pyszna orzeźwiająca sałatka z kaszy jaglanej z dużą ilością natki i świeżej mięty z drobno pokrojonymi warzywami skropiona sokiem z cytryny. Kilka dni temu przechodziłam obok stoiska z arabską kuchnią. Zainspirowana, postanowiłam zrobić wersję bezglutenową. 

Składniki:

szklanka kaszy jaglanej

1 łyżeczka soli

2 mięsiste pomidory (polecam te podłużne)

1/2 papryki czerwonej (u mnie grillowana ze słoika)

1 czerwone chili

1 cebula 

sok z 1/2 szt. cytryny

1/2 pęczka natki pietruszki i świeżej mięty 

ogórek mały gruntowy

2-3 łyżki oliwa z oliwek

1/2 łyżeczki mielonego kminu

kilka pistacji lub orzeszków piniowych

Przygotowanie:

Zagotuj w czajniku ok. 1 litra wody. Kaszę wypłucz pod bieżącą wodą i podpraż w garnku, wlej wrzącą z czajnika wodę, dodaj sól i ugotuj ok. 10-12 minut. Odcedź i przepłucz jeśli kasza nie jest sypka. Pomidory sparz i obierz ze skórki. Pokrój w małą kosteczkę pomidory, paprykę, ogórka i cebulę. Posiekaj drobno natkę pietruszki i miętę. Wymieszaj wszytko razem. Dodaj oliwę, kmin i sok z cytryny.  Posypałam prażonymi pistacjami. 



poniedziałek, 9 sierpnia 2021

Sałatka z brzoskwiniami

 


Pyszna, prosta sałatka z brzoskwiniami.

Składniki 

4 porcje

4 dojrzałe brzoskwinie
główka sałaty lodowej
kiść białych lub czerwonych winogron
mięta kilka listków
garść posiekanych migdałów i nerkowców
1 łyżka oleju migdałowego (opcjonalnie inny np. z pestek dyni)
1 łyżka nasion łuskanych z konopi 
bazylia klika listków
1 łyżka syropu z agawy lub miodu (opcjonalnie)

Przygotowanie

Brzoskwinie myjemy i przecinamy na ósemki. Sałatę siekamy. Do dużej misy wsypujemy sałatę, brzoskwinie, przecięte na pół winogrona. Posypujemy podprażonymi orzechami i polewamy olejem migdałowym. Dodajemy bazylię i miętę. 

Można polać syropem z agawy lub miodem.