piątek, 18 listopada 2022

Spaghetti w grzybowym sosie z miso

Do tego dania wybrałam orkiszowe spaghetti. Danie jest maga proste i szybkie w przygotowaniu. To pyszne jesienne comfortfood.


Składniki: 

100g makaronu spaghetti orkiszowego ( np. Alce Nero)

Sos:

200 g pieczarek

kilka suszonych grzybów mung

2 łyżki jasnej pasty miso

1/2 szklanki wody ( z gotowania maronu)

olej 

sól

pieprz

ząbek czosnku lub 1/2 łyżeczki suszonego czosnku opcjonalnie świetnym dodatkiem byłby tu czarny czosnek

3 orzechy włoskie posiekane 

trochę sezamu

1/4 sztuki pekińskiej kapusty


Przygotowanie:

Grzyby mung namaczamy 10 minut we wrzątku. Gotujemy kolejne 10 minut. Odcedzamy. Miękkkie grzyby mung i pieczarki kroimy w plasterki. Szatkujemy drobno nożem kapustę pekińską.W osobnym garnku zagotowujemy wodę na makaron i gotujemy z 1 łyżeczką soli  9-11 minut w zależności od producenta. Rozgrzewamy patelnię i na suchej patelni i rumienimy pieczarki, nastęnie dodajemy trochę oleju ( 2 łyżki max) i dodajemy czosnek oraz orzechy, dodajemy miso, wlewamy wodę z gotowania makaronu, dodajemy grzyby mung, dodajemy kapustę i gotujemy krótko. Teraz można trochę posolić. Nastepnie dodajemy odcedzony makarn i całość mieszamy tak aby sos orulił makaron. Wykładamy na talerze. 





środa, 16 listopada 2022

Ekspresowe ciastka owsiane z masłem orzechowym i kawą

Ciastka te przygotowałam w kilka minut. BEZ cukru, BEZ laktozy, BEZ glutenu a dobre ;) 
Powodem było zrobione espresso które zapomniałam wypić oraz kończąca się data ważności masła orzechowego. Jak zwykle możecie zastąpić mąkę owsiana orkiszową czy pszenną a syrop klonowy np. miodem.

Składniki:

140 g tahiny z prażonego sezamu lub innej może być też inne masło orzechowe ( dałam pół na poł tahinę i masło z nerkowców)

50 g mąki z płatków owsianych (bezglutenowych) -możesz zmielić płatki

2 łyżki kakao przesianego

3 łyżki zmielonego siemienia lnianego (zalanego 3 łyżkami wrzącej wody)

60 -80 ml syropu klonowego

wanilia mielona do smaku

30 ml espresso ( chłodne)

1/2 łyżeczki sody

1 łyżka sezamu

Dodatki: gorzka czekolada 4 kostki

kryształki soli Kwiat Soli


Przygotowanie: 

Masło orzechowe mieszamy na gładką pastę z syropem klonowym. Siemię zalewamy wrzątkiem odstawiamy na kilka minut aż ostygnie. Zaparzamy espersso( jęli masz zimne to super). Do pasty dodajemy mąkę owsianą i resztę skałdników czyli sodę, wanilię i kakao. Mieszamy z łyżką sezamu. Formujemy 12 ciasteczek i kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Uformowałne kulki spłaszczamy od góry. Pieczemy 180 stopniach przez 12-15 minut. 

Wysudzone polewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą i dodajemy odrobinę soli.