piątek, 4 października 2019

Budyń jaglany z dynią i pomarańczą

Budyń jaglany można zjeść na śniadanie lub jako deser. Jeśli dodamy więcej płynu może powstać koktajl jaglany. Mój pachnie pomarańczą i rokitnikiem, który nie jest obowiązkowy.

szklanka pure z dyni lub upieczony batat
kasza jaglana - 1/2 szklanki
sok pomarańczowy - 1 szklanka
1 i 1/2 szklanki wody lub napoju roślinnego ( np. migdałowy)
skórka z pomarańczy trochę
orzechy pekan lub włoskie garść
cynamon - 1/2 łyżeczki
1 łyżka masła migdałowego
sól himalajska - 1 szczypta
syrop klonowy - 1-2 łyżka
kilka orzechów włoskich

Kaszę sparzyć wrzątkiem, przełożyć do garnka zalać 1 1/2 szklanki wody ( lub dodać ulubiony napój roślinny), gotować 15 minut. Do ugotowanej kaszy wlać sok pomarańczowy, skórkę z pomarańczy i dodać pure z dyni oraz cynamon. Wlać syrop klonowy. Dobrze zmiksować. Przełożyć do naczyń . Wierzch posypać posiekanymi orzechami, cząstką pomarańczy i skórką z pomarańczy.

środa, 2 października 2019

Migdałowy pudding chia z musem z mango

Kochani jest sukces ;)
W weekend udało mi się dodać tyle nasion chia żeby było jak należy. Zawsze albo za mało albo nasiona się skończyły. Niby nic a cieszy.


SKŁADNIKI:
mleko migdałowe - 250 ml
nasiona chia - 3 łyżki
mus mango - 2 łyżki
dowolne owoce trochę
listki melisy

Do mleka migdałowego dodajemy 3 łyżki nasion i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 15 min do lodówki. Po tym czasie ponownie mieszamy i wstawiamy na całą noc do lodówki. Następnego dnia przelewamy do naczyń nasiona, dodajemy mus, owoce i melisę.















wtorek, 1 października 2019

Babeczki czekoladowe z buraczanym lukrem

Babeczki czekoladowe z lukrem buraczanym

To bardzo proste i co na n a j w a ż n i e j s z e szybkie w przygotowaniu czekoladowe babeczki. Wystarczy kilka minut przygotowania i 20 minut pieczenia aby cieszyć się  słodkim deserem.

Wszystkie składniki mają być w temperaturze pokojowej.

Ciasto

125 ml  mleka
1 duże jajo
110 g zwykłej mąki lub tortowej orkiszowej
40 g mączki migdałowej
(mielonych migdałów)
1/3 szklanki oleju
50 g gorzkiej czekolady
½ łyżeczki mielonej wanilii
3 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli morskiej


Lukier buraczany

2 łyżeczki soku z buraka
1 1/2 łyżki cukru pudru
(zamiast cukru pudru można użyć białej czekolady i zabarwic ją sokiem z buraka)

Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, dodaj wanilię, olej a następnie dodaj mleko i wymieszaj. Przesiej do drugiej miski mąkę, kakao i proszek do pieczenia oraz sól morską, a następnie wymieszaj z mączką migdałową i z cukrem.
Wlej mokre składniki do suchych składników. Mieszaj do połączenia się składników. Wbij jajko i ponownie dobrze wymieszaj.
Wlewaj ciasto na wysokość 3/4 wysokości do silikonowej formy na babeczki ( formy metalowe wysmarować olejem).
Piec w 180 stopniach C przez 18-22 minut lub do momentu suchego patyczka.

Wyjąć babeczki z formy i wystudzić. Następnie przygotować buraczany lukier. Do miseczki przełożyć łyżkę cukru pudru wlać jedna łyżeczkę soku z buraka i wymieszać. Jeśli jest za gęste dodać jeszcze jedna, a jeśli rzadkie dodaj jeszcze pudru. Udekoruj babeczki. Smacznego.



niedziela, 29 września 2019

Zupa krem z buraków ze śliwkami

Bardzo lubię zupy kremy z buraków. Znajdziesz u mnie wiele takich propozycji. Z wędzoną śliwką, malinami, jabłkami Teraz czas na świeże śliwki węgierki.

4 średniej wielkości buraki upieczone
olej 1 łyżka
8 śliwek węgierek+ kilka do przybrania
sól do smaku
czerwona cebula
2 cm świeżego imbiru
anyż gwiazdkowy
2 goździki
1 łyżka octu kremowego balsamicznego

pestki słonecznika
pestki dyni
nasiona konopi

Cebulę siekamy i podsmażamy na oleju, dodajemy śliwki i dusimy. Następnie dodajemy pokrojone upieczone buraki i zalewamy wodą. Dodajemy przyprawy. Po 15 minutach wlewamy ocet i gotujemy jeszcze chwilę. Na patelni układamy kilka pokrojonych śliwek i dusimy do miękkości ale tak aby się nie rozpadły.
Wyjmujemy z zupy anyż i miksujemy na krem. Dekorujemy uprażonymi pestkami, polewamy oleje lnianym a na wierzchu układamy śliwkę.