SKŁADNIKI
4 średniej wielkości buraki upieczone
olej 1 łyżka
8 śliwek węgierek+ kilka do przybrania
sól do smaku
czerwona cebula
2 cm świeżego imbiru
anyż gwiazdkowy
2 goździki
1 łyżka octu kremowego balsamicznego
pestki słonecznika
pestki dyni
nasiona konopi
PRZYGOTOWANIE:
4 średniej wielkości buraki upieczone
olej 1 łyżka
8 śliwek węgierek+ kilka do przybrania
sól do smaku
czerwona cebula
2 cm świeżego imbiru
anyż gwiazdkowy
2 goździki
1 łyżka octu kremowego balsamicznego
pestki słonecznika
pestki dyni
nasiona konopi
PRZYGOTOWANIE:
Cebulę siekamy i podsmażamy na oleju, dodajemy śliwki i dusimy. Następnie dodajemy pokrojone upieczone buraki i zalewamy wodą. Dodajemy przyprawy. Po15 minutach wlewamy ocet i gotujemy jeszcze chwilę. Na patelni układamy kilka pokrojonych śliwek i dusimy do miękkości ale tak aby się nie rozpadły.
Wyjmujemy z zupy anyż i miksujemy na krem. Dekorujemy uprażonymi pestkami, polewamy oleje lnianym a na wierzchu układamy śliwkę.
Lubię takie zupki :)
OdpowiedzUsuńGenialne połączenie!
OdpowiedzUsuńciekawa jestem smaku :)
OdpowiedzUsuńCoż za zbieg okoliczności, u mnie dziś także krem z buraka, ale taki pospolity. https://karmel-itka.blogspot.com/2019/09/krem-z-buraka.html
OdpowiedzUsuńJadłam kiedyś połączenia buraka z maliną, ale ze śliwkami nigdy. Jestem niezwykle ciekawa smaku.
Ciekawe połączenie - takieo nie znałam :)
OdpowiedzUsuń