sobota, 14 września 2013

Grzybowa krem ze świeżych białych koźlaków z rozmarynem


Dostaliśmy od dziewczyny mojego syna piękne, dorodne białe koźlaki. Duże i zdrowe kapelusze. Syn przyniósł mi je w okolicy 24:00, wiec kiedy zobaczyłam już myślami robiłam z nich krem. Na grzybach się znam. Jako dziecko chodziłam z rodzicami i siostrą do dużego lasu. Jakie to były emocje, kiedy znajdowałyśmy sporą gromadkę grzybów. Wspaniałe wspominania.



SKŁADNIKI:

4-5 kapeluszy świeżych białych kapeluszy
pół selera
marchewka
cebula biała
ziele angielskie
liść laurowy
10 cm gałązka rozmarynu
1,5 litra bulionu
olej
grzanki
 śmietanka kremówka



PRZYGOTOWANIE:

Umyj delikatnie kapelusze wilgotnym ręcznikiem papierowym. Pokrój w plastry.
Cebulę pokrój w kostkę, zeszklij na łyżce oleju rzepakowego. Dodaj pokrojone w plastry grzyby. Duś kilka minut. Dodaj pokrojonego w spore kawałki selera i marchew. Całość zalej bulionem. Dodaj przyprawy. Gotuj 20-25 minut. Przed miksowaniem wyjmij rozmaryn i liść laurowy. Zmiksuj zupę na krem.

Podawaj z grzankami.

środa, 11 września 2013

Paszteciki z czerwonej soczewicy z suszonymi pomidorami i oliwkami


Kupiłam takie małe foremki do pieczenia. Mieszczą mi się w jednej dłoni. 
W sklepie czułam się jak mała dziewczynka wśród zabawek i nie wiedziałam które wybrać.
Pomyślałam że świetnie będą w nich wyglądać paszteciki.
Piekłam już podobne ale z indyjskimi przyprawami. Teraz trochę inna wersja. Też pyszna.


SKŁADNIKI:

 2 duże marchewki
sól i szczypta chilli 
1 pietruszka
 około 15 cm pora biała część - można dać mniej 
szklanka soczewicy czerwonej
cebula czerwona
2 jaja
1 łyżeczka posiekanego rozmarynu
3 suszone pomidory w oleju
oliwa z oliwek trochę 
kilka zielonych oliwek pokrojonych w kółeczka lub w kostkę 



PRZYGOTOWANIE:

Warzywa dobierz, pokrój na mniejsze kawałki i uduś na oliwie i w niewielkiej ilości wody do miękkości od czasu do czasu mieszając. W osobnym garnku ugotuj soczewicę. Na patelni rozgrzej oliwę.  Kiedy wszystko ostygnie przełóż do malaksera, dodając po jednym jajku. Na koniec dodaj oliwki i posiekane suszone pomidory. Wmieszaj teraz rozmaryn już dużą łyżką.
Posól i dopraw pieprzem lub czerwoną papryczką chilli. Jeśli lubisz pikantne.

Nałóż masę do wysmarowanej masłem lub olejem formy i  wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C na ok 35 minut. Musisz sprawdzać bo paszteciki są maleńkie i pieką się szybciej niż te w dużych formach.

Dekoruj świeżym rozmarynem i oliwkami na talerzu.

poniedziałek, 9 września 2013

Odchudzony strudel na maśle kokosowym i z ksylitolem


Strudel z jabłkami na maśle kokosowym i ksylitolu. Zdrowe ciasto. Jednak mój syn kiedy go zobaczył powiedział: mamo to ciasto jest n i e f o t o g e n i c z n e. Myślę sobie: skubany wybrnął jak spec od public relation. Po mamusi:) Mamusia pracowała w PR. Bo fakt strudel piękny nie jest. Ale to Kopciuszek.

Wiem na pewno w mojej kuchni na maśle zwykłym kruchego ciasta już nie będzie. Skutecznie zastąpię go masłem kokosowym.

SKŁADNIKI:

  400 g mąki pszennej
4 czubate łyżki masła kokosowego z lodówki
3 żółtka
3 łyżki ksylitolu
łyżeczka proszku do pieczenia 

Z podanych składników zagnieść ciasto i schować do lodówki na ok 30 minut


4 dorodne antonówki
łyżka ksylitolu
cynamon

Jabłka obrać pokroić w małe kawałki, zasypać ksylitolem i cynamonem. Wymieszać.


Ciasto wyjąć z lodówki. Rozwałkować spory prostokąt. Rozłożyć równomiernie jabłka i zawinąć jak roladę. Całość przenieść ostrożnie na blachę i piec około 60 minut w 180 stopniach C.