Strudel z jabłkami na maśle kokosowym i ksylitolu. Zdrowe ciasto. Jednak mój syn kiedy go zobaczył powiedział: mamo to ciasto jest n i e f o t o g e n i c z n e. Myślę sobie: skubany wybrnął jak spec od public relation. Po mamusi:) Mamusia pracowała w PR. Bo fakt strudel piękny nie jest. Ale to Kopciuszek.
Wiem na pewno w mojej kuchni na maśle zwykłym kruchego ciasta już nie będzie. Skutecznie zastąpię go masłem kokosowym.
SKŁADNIKI:
400 g mąki pszennej
4 czubate łyżki masła kokosowego z lodówki
3 żółtka
3 łyżki ksylitolu
łyżeczka proszku do pieczenia
Z podanych składników zagnieść ciasto i schować do lodówki na ok 30 minut
4 dorodne antonówki
łyżka ksylitolu
cynamon
Jabłka obrać pokroić w małe kawałki, zasypać ksylitolem i cynamonem. Wymieszać.
Ciasto wyjąć z lodówki. Rozwałkować spory prostokąt. Rozłożyć równomiernie jabłka i zawinąć jak roladę. Całość przenieść ostrożnie na blachę i piec około 60 minut w 180 stopniach C.
podoba mi się! co niefotogeniczny?
OdpowiedzUsuńJak dla mnie bardzo apetyczny na tej fotografii :) Gałka lodów i jestem w niebie :)
OdpowiedzUsuńMimo wszystko wygląda bardzo apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńSuper, podoba mi sie, ze z xylitolem i maslem kokosowym. Szkoda tylko, ze z maka pszenna - ona sie zamienia w naszym organizmie z cukier... - tylko to bym zmienila i przepis idealny:-)
OdpowiedzUsuńA co mu brakuje? Wygląda bardzo apetycznie, ale ja szarlotkowa jestem:-))
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda:)!
OdpowiedzUsuńBosko sie ten strudel prezentuje. Trochę mnie zastanawia ten ksylitol. Czy on nie jest wyczuwalny potem?
OdpowiedzUsuńW ogóle. Zaczęłam nim słodzić kawę. Jest pyszna. Tzn. nic się nie różni. Do tej pory słodziłam tylko trzcinowym.
UsuńNajważniejszy jest zawsze smak... a ten strudel wyglada bardzo smakowicie.
OdpowiedzUsuńNajważniejszy jest zawsze smak... a ten strudel wyglada bardzo smakowicie.
OdpowiedzUsuńwidywałam bardziej niefotogeniczne rzeczy ;) a nawet w 1/100 nie były tak apetyczne i zdrowe! :)
OdpowiedzUsuń