Wczoraj miałam przyjemność brać udział w szkole gotowania w:
Warsztaty prowadzili: Alfredo i Leonardo. Była to porywająca przygoda z gotowaniem w towarzystwie dwóch najprawdziwszych Włochów. Było wspólne gotowanie poprzez naukę, śmiech i wiele cennych uwag.
Uwielbiam język włoski. Jest dla mnie jak muzyka. Gotowałam w przemiłym zespole sześciu osób, a dyrygentami naszego zespołu byli właśnie Alfredo i Leonardo.
Powyżej podaję link do Instytutu. Ponieważ możecie tam znaleźć kurs gotowania dla siebie. Tematów gotowania jest długa lista. Każdy znajdzie cos dla siebie i może nauczyć się od profesjonalistów przygotować potrawy jak z najlepszej restauracji.
Podam Wam przepis na pyszną sałatkę z bobu. Wybieram ten przepis, ponieważ bób właśnie pojawiła sie na straganach. Sałatka jest tak prosta, szybka i smaczna, że aż żal byłoby nie spróbować.
Jeśli, któraś z propozycji szczególnie Wam sie spodoba - napiszcie w komentarzu - dołączę przepis.
Truskawki z kremem dyplomatycznym.
To połączenie dwóch słynnych kremów: kremu Chantilly i kremu pasticcera.
We Włoszech nazywany Crema Chantilly
Podobała mi się formuła warsztatów.
Najpierw mieliśmy pokaz. Potem wytłumaczenie jak ugotować krok po kroku potrawę, a następnie w grupach sami mieliśmy odtworzyć potrawę.
To na prawdę wspaniała nauka.
Peperonata Kalabryjska - najważniejsze to nie przypalić cebuli.
My Polacy przypalamy cebulkę a we Włoszech to niedopuszczalne!;)
Peperonata Kalabryjska
Kolejny etap gotowania.
Paperonata Kalabryjska- końcowy etap przygotowania
Spaghetti z pesto z rukolą.
Pyszne, delikatne w smaku.
Sałatka z bobem i serem pecorino
800 g bobu
50 g pecorino
ząbek czosnku
natka pietruszki
ocet balsamiczny
oliwa
sól
pieprz
Przygotowanie:
Proste. Bardzo proste. Bób gotować w wodzie ok 4 minut, musi być chrupki. Wystudzić pod zimną bieżącą wodą. Odstawić i obrać ze skórki. Pietruszkę posiekać wraz z ząbkiem czosnku, zetrzeć ser na płatki. Wymieszać z bobem, doprawić solą i pieprzem, skropić octem. Wlać oliwę według upodobania.
Risotto ze szparagami
Serdecznie dziękuję MASALA Smaki Świata za możliwość nauki gotowania. Za wspaniałą atmosferę i prawdziwą lekcję kulinarną.