Pappa al pomodoro to toskańska zupa pomidorowa pyszna o każdej porze roku. Jadłam ją w Toskanii w gorący dzień. Włosi mają niewiele zup. Ta jest prosta, pyszna i zdrowa. Żeby całkowicie poczuć się we włoskich klimatach przygotowałam także pastę orkiszową z oliwą, czosnkiem, filecikami anchois i suszonymi pomidorami z ziołami.
Pappa al pomodoro
passata pomidorowa Alce Bero
puszka krojonych pomidorów
2 łyżki oliwy z oliwek Alce Nero
2-3 ząbki czosnku
papryczka chili
sól do smaku
2 kromki czerstwego chleba (ideałem będzie pane toscano)
PRZYGOTOWANIE:
Obrać czosnek. Do garnka wlać oliwę i dodać czosnek oraz papryczkę chili. Następnie dodać pomidory i sól. Dusić kilka minut. Dodać chleb porwany na małe kawałki. Gotować 2-3 minuty.
Prosta pasta z makaronem orkiszowym Alce Nero
2 porcje
200 g makaronu wstążki Alce Nero orkiszowy
2 suszone pomidory
2 ząbki czosnku
2 fileciki anchois
bazylia
4 łyżki oliwy Alce Nero
papryczka chili
bazylia
opcjonalnie pecorino
Makaron ugotować al'dente w osolonym wrzątku 7 minut. Odcedzi. Fileciki anchois posiekać wraz z czosnkiem. Na patelnie rozgrzać oliwę, dodać czosnek z filecikami i posiekane suszone pomidory. Wrzucić makaron i wymieszać. Gotowe.