czwartek, 18 marca 2021

Mrożone banany z gorzką czekoladą


M
rożone banany z gorzką czekoladą Vivani. Wegański deser bez cukru, nabiału i glutenu. Zdrowo i pysznie. 


Składniki:

2 banany

 1/2 tabliczki czekolady

łyżeczka kakao

kilka pistacji 

bławatek szczypta

mięta


Banany obieramy i kroimy w plastry. Przekładamy do woreczka i zamrażamy. Czekoladę łamiemy i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Mrożone banany przekładamy do blendera, wlewamy gorzką czekoladę i miksujemy na aksamit. Przekładamy do szklaneczek i posypujemy pistacjami, bławatkiem i miętą,

wtorek, 16 marca 2021

Pappa al pomodoro pomidorowa na cały rok


Pappa al pomodoro to toskańska zupa pomidorowa pyszna o każdej porze roku. Jadłam ją w Toskanii w gorący dzień. Włosi mają niewiele zup. Ta jest prosta, pyszna i zdrowa. Żeby całkowicie poczuć się we włoskich klimatach przygotowałam także pastę orkiszową z oliwą, czosnkiem, filecikami anchois i suszonymi pomidorami z ziołami.


Pappa al pomodoro

passata pomidorowa Alce Bero

puszka krojonych pomidorów

2 łyżki oliwy z oliwek Alce Nero

2-3 ząbki czosnku

papryczka chili

sól do smaku

2 kromki czerstwego chleba (ideałem będzie pane toscano)

PRZYGOTOWANIE:

Obrać czosnek. Do garnka wlać oliwę i dodać czosnek oraz papryczkę chili. Następnie dodać pomidory i sól. Dusić kilka minut. Dodać chleb porwany na małe kawałki. Gotować 2-3 minuty. 


Prosta pasta z makaronem orkiszowym Alce Nero

2 porcje

200 g makaronu wstążki Alce Nero orkiszowy

2 suszone pomidory

2 ząbki czosnku

2 fileciki anchois

bazylia

4 łyżki oliwy Alce Nero

papryczka chili

bazylia

opcjonalnie pecorino


Makaron ugotować al'dente w osolonym wrzątku 7 minut. Odcedzi. Fileciki anchois posiekać wraz z czosnkiem. Na patelnie rozgrzać oliwę, dodać czosnek z filecikami i posiekane suszone pomidory. Wrzucić makaron i wymieszać. Gotowe.

poniedziałek, 15 marca 2021

Zupa krem z zielonych warzyw

Zielony krem z warzyw. Ostatnio mój organizm upodobał sobie brokuła. Więc przygotowuję różne jego postaci w swojej diecie. Jestem zwolenniczką twierdzenia, że organizm sam wie czego mu potrzeba. Zupę krem przygotowałam z cukinią, szpinakiem z zielonym groszkiem a na wierzch kiełki lnu, które z łatwością wyhodujecie sami.

SKŁADNIKI:

korzeń pietruszki
1 cm plaster selera
oliwa z oliwek
cukinia
2 ząbki czosnku
brokuł
sól i pieprz
2 garście szpinaku baby
1/2 szklaki mrożonego groszku
gałka muszkatołowa 
sól i pieprz do smaku.

PRZYGOTOWANIE

Obrać pietruszkę i selera. Pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać oliwę wrzucić warzywa ok. 10 minut. Dodać czosnek. Potem obrać głąb brokuła, pokroić i dodać do garnka. Następnie dodać różyczki brokuła i groszek. Wlać wodę do zakrycia warzyw, posolić i gotować około 10 minut. Potem dodać pokrojoną cukinię i gotować 3 minuty. Dodać szpinak. Gotować kilka minut. Doprawić gałką i pieprzem.  Następnie zmiksować zupę na krem. Podawać z kiełkami.