wtorek, 16 marca 2021

Pappa al pomodoro pomidorowa na cały rok


Pappa al pomodoro to toskańska zupa pomidorowa pyszna o każdej porze roku. Jadłam ją w Toskanii w gorący dzień. Włosi mają niewiele zup. Ta jest prosta, pyszna i zdrowa. Żeby całkowicie poczuć się we włoskich klimatach przygotowałam także pastę orkiszową z oliwą, czosnkiem, filecikami anchois i suszonymi pomidorami z ziołami.


Pappa al pomodoro

passata pomidorowa Alce Bero

puszka krojonych pomidorów

2 łyżki oliwy z oliwek Alce Nero

2-3 ząbki czosnku

papryczka chili

sól do smaku

2 kromki czerstwego chleba (ideałem będzie pane toscano)

PRZYGOTOWANIE:

Obrać czosnek. Do garnka wlać oliwę i dodać czosnek oraz papryczkę chili. Następnie dodać pomidory i sól. Dusić kilka minut. Dodać chleb porwany na małe kawałki. Gotować 2-3 minuty. 


Prosta pasta z makaronem orkiszowym Alce Nero

2 porcje

200 g makaronu wstążki Alce Nero orkiszowy

2 suszone pomidory

2 ząbki czosnku

2 fileciki anchois

bazylia

4 łyżki oliwy Alce Nero

papryczka chili

bazylia

opcjonalnie pecorino


Makaron ugotować al'dente w osolonym wrzątku 7 minut. Odcedzi. Fileciki anchois posiekać wraz z czosnkiem. Na patelnie rozgrzać oliwę, dodać czosnek z filecikami i posiekane suszone pomidory. Wrzucić makaron i wymieszać. Gotowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz