czwartek, 9 lutego 2023

Zupa na podniesienie poziomu żelaza

Zupa na podniesienie poziomu żelaza...To krem z buraka w towarzystwie czarnej soczewicy. Czarna soczewica i buraki zawiareją spore ilości żelaza. Soczewica czarna (3,33 mg/100 g), buraki 1/7 mg/100g.

Składniki: 

5 średnich buraków pieczonych/ gotowanych (mogą być takie pakowane ze sklepu)

200 ml zakwasu z buraków 

1/2 selera

1 korzeń pietruszki

2 ząbki czosnku

sól i peprz do smaku

kmin rzymski ok 3/4 łyżeczki

lisć laurowy

ziele angielskie 3 szt. 

1/2 szklanki soczewicy czarnej

tymianek świeży trochę

2 łyżki oliwy z oliwek


Przygotowania:

Buraki myjemy i zawijamy w folię i. Pieczemy 190 stopniach C ok. 50 minut ( piekę przy okazji pieczenia chleba, bułek, ciasta etc.). Seler i pietruszkę pociąć  na kawałki. W garnku rozgrzać oliwę podsmażyć seler, czosnek, pietruszkę i kmin rzymski. Po 5-10 minutach dodać obrane i pokrojone buraki oraz liść lautowy i ziele angielskie. Zalać wodą do zakrycia warzyw. Posolić dosmaku.Gotować kilka minut (7-10). Wlać zakwas i zagotować. Wyjąć liść laurowy a zupę zmikoswać na krem. 

Podawać z czarną soczewicą. Polecam gotować soczewicę 25-30 minut. Nie jak zalecają producenci 45minut. Jest po prostu rozgotowana. Najlepiej po 25 minutach sprawdzić czy już jest miękka. 

Zupę doprawić pieprzem i tymiankiem. 

środa, 8 lutego 2023

"Kaszanka" z czarnej soczewicy i fasoli

 

W ostatnim wpisie rekomendowałam spożywanie czerwonego ryżu na obniżenie podwyższonego choresterolu. Dziś kolejny cudowny produkt, a raczej dwa: czarna soczewica i czarna fasola. Obniżają chorestrol. Czarna soczewica ma niski IG , obniża choresterol i pomaga w walce z anemią dzięki sporaje ilości żelaza. Czarna fasola jest pełna antyoksydantów, kwasów omeda-3 oraz kwasu foliowego. Jedzmy więcej tych w produktów. Używajmy ich do sałatek, past do chleba, zup i gulaszy. 

Wegańska "kaszanka" pysznie smakuje na gorąco przypieczona na złoto. Można ją zawinąć w papier ryżowy, ale także w arkusze nori i spakować do lunchboxu wraz z jakąś ulubioną salsą. Można też smarować nią grzanki i używać jako pasty do chleba

Składniki:

czarna fasola w puszce - 240 g

czarna soczewica beluga - 1/2 szklanki

kasza gryczana niepalona - 1/2 szklanki

pieprz ziołowy - 1/2 łyżeczki

kminek mielony - 1 łyżeczka

pieprz i sól - do smaku

papier ryżowy - 6 szt.

cebula - 1 szt.

czosnek granulowany - 1/3 łyżeczki

olej do smażenia - trochę

sos sojowy - 1 łyżka

Przygotowanie:

Kaszę gryczaną i czarną soczewicę gotujemy w osobnych garnkach według przepisu na opakowaniu. Jednak czarną soczewicę polecam gotować 30 minut zamiast 45 minut, tak jak producenci zalecają na opakowaniu. Odcedzamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy wraz z kminkiem i pieprzem na małym ogniu, na sicie odcedzamy czarną fasolę i dodajemy do cebulki wraz z sosem sojowym, pieprzem ziołowym i granulowanym czosnkiem. Na koniec dodajemy czarną soczewicę belugę. Chwilę podsmażamy razem. Przekładamy do blendera i miksujemy. Wyjmujemy do miski i dodajemy kaszę gryczaną. Mieszamy. Papier ryżowy moczymy i kiedy zmięknie nakładamy porcję "kaszanki" na miękki papier ryżowy. Wałeczek z "kaszanki układamy na środku i zawijamy jak gołąbki. Obsmażamy na złoto na średnim ogniu. Podajemy na gorąco np. na rukoli z sałatką z kiszonego ogórka lub smarujemy pastą kromki chleba.

poniedziałek, 6 lutego 2023

Sałatka na obniżenie choresterolu

 

Sałatka na obniżenie złego choreterolu. Czynnikiem odbiżającym będzie tu czerwony ryż ponieważ zawarta w nim monakolina K skutecznie obniża choresterol. Zamiast łykać suplememty z monakoliną K możemy sami przygotowywać z tym ryżem pyszne posiłki. 

Ryż gotowałam 25 minut w proporcji 1:2 - nie jak podaje przepis na opakowaniu 45 minut!. Na szczęście sprawdziłam wcześniej aby nie był rozgotowany.

Składniki 

2 porcje

1/2 szklanki czerwonego ryżu

2 garscie rukoli

2 suszone pomidory

kilka pomidorków kokrajlowych

posypka z nasion: pestki dyni, słonecznik, len, sezam

2 łyżki oliwy z oliwek

sól i pieprz do smaku

sok z połówki cytryny

Przygotowanie: 

Ryż płuczemy pod bieżącą wodą, przekładamy do garnka, zalewamy szklanką wody i delikatnie solimy. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu 25 minut. Na patelni prażymy posypkę 2-3 minuty ciągle mieszając. Do miski wkładamy rukolę i dodajemy resztę składników. Ważne aby ryż był letni albo chłodny aby rukola została jędrna i świeża. Polewamy oliwą, sokiem z cytryny i posypujemy posypką. Można dodać ciecierzycę lub czerwoną fasolę.