czwartek, 9 lutego 2023

Zupa na podniesienie poziomu żelaza

Zupa na podniesienie poziomu żelaza...To krem z buraka w towarzystwie czarnej soczewicy. Czarna soczewica i buraki zawiareją spore ilości żelaza. Soczewica czarna (3,33 mg/100 g), buraki 1/7 mg/100g.

Składniki: 

5 średnich buraków pieczonych/ gotowanych (mogą być takie pakowane ze sklepu)

200 ml zakwasu z buraków 

1/2 selera

1 korzeń pietruszki

2 ząbki czosnku

sól i peprz do smaku

kmin rzymski ok 3/4 łyżeczki

lisć laurowy

ziele angielskie 3 szt. 

1/2 szklanki soczewicy czarnej

tymianek świeży trochę

2 łyżki oliwy z oliwek


Przygotowania:

Buraki myjemy i zawijamy w folię i. Pieczemy 190 stopniach C ok. 50 minut ( piekę przy okazji pieczenia chleba, bułek, ciasta etc.). Seler i pietruszkę pociąć  na kawałki. W garnku rozgrzać oliwę podsmażyć seler, czosnek, pietruszkę i kmin rzymski. Po 5-10 minutach dodać obrane i pokrojone buraki oraz liść lautowy i ziele angielskie. Zalać wodą do zakrycia warzyw. Posolić dosmaku.Gotować kilka minut (7-10). Wlać zakwas i zagotować. Wyjąć liść laurowy a zupę zmikoswać na krem. 

Podawać z czarną soczewicą. Polecam gotować soczewicę 25-30 minut. Nie jak zalecają producenci 45minut. Jest po prostu rozgotowana. Najlepiej po 25 minutach sprawdzić czy już jest miękka. 

Zupę doprawić pieprzem i tymiankiem. 

1 komentarz: