sobota, 29 grudnia 2012

Tatar z wędzonego pstrąga ze świeżym chrzanem

Tatary mam w produkcji od wczoraj. Spodobały mi się, bo ładnie prezentują się na talerzu, a w Sylwestra nie chodzi o to żeby się najeść, ale żeby wszystko było małe i pięknie podane.  

 Składniki: 

opakowanie wędzonego fileta z pstrąga
kilka ogórków kiszonych
kapary
serek Philadelphia
chrzan, najlepiej świeży u mnie na każdego tatara przypadła mała łyżeczka
świeży koperek 




Rybę posiekaj w kostkę. Ogórka pokrój w kostkę, zmieszaj z łyżeczką kaparów. Weź obręcz metalową i układaj warstwy:  ryba, ogórek zkaparami, serek Philadelphia i posiekany koperek. Na koniec zetrzyj świeży chrzan. Jeśli nie dysponujesz nim to w trakcie warstwowania na rybę rozsmaruj małą łyżeczkę chrzanu, ale z nim uważaj, żeby nie był dominujący.


piątek, 28 grudnia 2012

Miniaturowy tatar z łososia, awokado i serka Philadelphia

Z opakowania łososia i serka wychodzi ok. 10 porcji. Ja podaję je z dipem koperkowym.

Składniki:


150 g wędzonego łososia 
1 miękkie awokado
1 opakowanie serka Philadelphia
1 łyżka soku z cytryny
trochę  oliwy
pieprz 
sól do smaku
papryka mielona 


Przygotowanie :

Plastry łososia i awokado pokroić  w kosteczkę. Do awokado wlać sok z cytryny, doprawić solą i pieprzem oraz dodać trochę oliwy. Wymieszać.
Za pomocą małej  obręczy tzw. ringu ułożyć warstwami: łosoś, serek, awokado.



niedziela, 23 grudnia 2012

Świąteczny czekoladowy jabłecznik

A gdy goście ciasto zjedzą, a Ty nie masz już czym poczęstować gości ten szybki przepis pomoże Ci nie wpaść w panikę. Warto mieć go pod ręką. Jest mięciutkie i wilgotne.


szklanka mąki
3 duże jaja
1 łyżka kakao
3/4 szklani cukru pudru
1 łyżeczka sody
pół łyżeczki cynamonu w proszku
pół szklanki mleka 
1 duże jabłko lub 2 małe

kuwertura z gorzkiej czekolady (kupiłam w Lidlu) 


Z białek ubij pianę. Żółtka ubij z cukrem, dodaj cynamon, kakao, mąkę i łyżeczkę sody. Teraz ciasto będzie bardzo gęste. Dolej mleko. Miksuj, Dodawaj ubitą pianę z białek. Na koniec dodaj jabłka pokrojone w kostkę i wymieszaj łopatką. Całość wylej na tortownicę, wyłożoną pergaminem i wysmarowana masłem i bułką tartą. Piecz 50 minut  w 180 stopniach. 



Na wystudzone ciasto wylej kuwerturę czekoladową, posyp płatkami migdałowymi.