sobota, 29 grudnia 2012

Tatar z wędzonego pstrąga ze świeżym chrzanem


Od kilku dni próbuję robić różne wersje tatara. Ten z pstrągiem pysznie smakuje z żytnim chlebem. Lubię je robić i podawać, bo są smaczne i ładnie prezentują się na talerzu.

 Składniki: 

opakowanie wędzonego fileta z pstrąga
kilka ogórków kiszonych
kapary 1- 2 łyżeczki 
serek Philadelphia
chrzan, najlepiej świeży u mnie na każdego tatara przypadła mała łyżeczka
świeży koperek 
pieprz 


PRZYGOTOWANIE: 

Rybę posiekaj w kostkę. Ogórka pokrój w kostkę, zmieszaj z łyżeczką  posiekanych kaparow. Za pomocą metalowej obręczy- ring kulinarny - układaj warstwy: ryba, ogórek z kaparami, serek Philadelphia i posiekany koperek. Na koniec zetrzyj świeży chrzan. Jeśli nie dysponujesz korzeniem chrzanu to dodaj małą łyżeczkę chrzanu że słoika i zmieszaj z serkiem. Też będzie pyszne. 


piątek, 28 grudnia 2012

Tatar z łososia, awokado i serka Philadelphia


Z opakowania łososia i serka wychodzi ok. 10 porcji. Ja podaję je z dipem koperkowym.

Składniki:

150 g wędzonego łososia 
1 miękkie awokado
1 opakowanie serka
 Philadelphia
1 łyżka soku z cytryny
trochę  oliwy
pieprz 
sól do smaku
papryka mielona 
kapary
zielony pieprz marynowany (opcjonalnie)
oliwa
koperek
seler naciowy i plasterki cytryny do dekoracji


Przygotowanie :

Plastry łososia i awokado pokroić w kostę. Do awokado wlać sok z cytryny, doprawić solą i pieprzem oraz dodać trochę oliwy. Wymieszać.

Za pomocą małej obręczy tzw. ringu ułożyć dowolne warstwy składników tatara. 










niedziela, 23 grudnia 2012

Czekoladowy jabłecznik



Bardzo szybki i prosty przepis na ciasto z jabłkami. Przygotowałam go na święta Bożego Narodzenia.
Ciasto jest mięciutkie i wilgotne.

Składniki:

1 szklanka mąki przesianej przez sito 220 g
3 duże jaja
1 łyżka kakao
3/4 szklani cukru pudru
1 łyżeczka sody
pół łyżeczki cynamonu w proszku
pół szklanki mleka 
1 duże jabłko lub 2 małe

kuwertura z gorzkiej czekolady (kupiłam w Lidlu) 

Przygotowanie:

Najpierw oddziel białka od żółtek. Z białek ubij pianę, żółtka zaś ubij z cukrem na kogel mogel, potem dodaj do tego cynamon, kakao, mąkę i łyżeczkę sody. Teraz ciasto będzie bardzo gęste więc dolej mleko i zmiksuj krótko. Dodawaj ubitą pianę z białek. Na koniec dodaj jabłka pokrojone w kostkę i wymieszaj łopatką. Całość wylej na tortownicę, wyłożoną pergaminem i wysmarowaną masłem i  bułką tartą. Piecz 50 minut w 180 stopniach. 



Na wystudzone ciasto wylej kuwerturę czekoladową, posyp płatkami migdałowymi.