piątek, 2 marca 2018

Shoty owocowe little miracles - zastrzyk energii


Otrzymałam do przetestowania organiczne owocowe shoty o smaku granatu i papryczki chilli praz soku z cytryny i imbiru.Dostępne będą w sklepach ekologicznych.
Pojemność 60 ml.
Skład: sok jabłkowy 68,5%, sok z granatów z koncentraty 28,9 %, sok z marchwi z koncentratu 2,7% naturalny aromat z ekstraktu chili, naturalny aromat z ekstraktu z hibiscusa. Wszystkie składniki pochodzenia ekologicznego.
Imbir  - cytryna 60 ml.
sok jabłkowy z koncentratu 70 %, sok imbirowy z koncentratu 21%, woda 6%, sok cytrynowy z koncentratu 3%  - składniki ekologiczne.








































Shoty są pikantne, więc zwolennicy tych przypraw będą zadowoleni.  Ale zwolennicy ostrego smaku mogliby powiedzieć: co ty wiesz o pikantnym smaku? W smaku bardzo naturalne, nie słodkie - tak lubię. Zastrzyk witamin z ekologicznych składników. Mnie podoba się to, że są w ciemnych szklanych buteleczkach.

Ja polecam shoty osobom aktywnym, dbającym o zdrowie, chcącym podkręcić metabolizm, na przesilenie wiosenne.  Są orzeźwiające.


Sałatka ziemniaczana z domowym majonezem gotowym w 2 minuty

Zbliżają się Święta Wielkanocne. Czas jaj, bab, mazurków i majonezów.
Ja od kiedy zrobiłam majonez domowy gotowy w 2 minuty wiem, że po pierwsze: nie będę się martwić kiedy mi zabraknie majonezu, po drugie: sklepowy ma w nim niezłą konkurencję. Szczerze? Nie wiem czy ten sklepowy będzie mi już  smakował.

Przepis na ten wspaniały majonez pochodzi z portalu: www. gotujwstylueko.pl

Domowy majonez wykorzystałam  do ziemniaczanej sałatki z blanszowanym zielonym groszkiem i kiełkami groszku.
Zrobiłam go teraz bo musiałam wiedzieć czy będę umiała go zrobić. Udał się.

3 szt.ziemniaków ekologicznych
6 jajek ekologicznych
1 szklanka zielonego mrożonego groszeku
cebula dymka -1 szt.
1 łyżeczka szczypiorku
1 opakowanie kiełków groszku

Ziemniaki ugotować w mundurkach. Wystudzić. 4 jaja ugotować na twardo ( 2 pozostałe wykorzystać do zrobienia majonezu).
Jaja i ziemniaki pokroić w kostkę.
Groszek zblanszować. Cebulkę posiekać w drobną kostkę.Wszystkie składniki połączyć dodając domowego majonezu. Schłodzić w lodówce. Posypać kiełkami groszku i szczypiorkiem.










Domowy majonez gotowy w 2 minuty z polecenia: (najlepszy majonez)

2 żółtka
1 łyżeczka musztardy
250 ml oleju rzepakowego
2-3 łyżki soku z cytryny lub octu jabłkowego
1/4 łyżeczki soli  do smaku
szczypta pieprzu


Ważne:
Wszystkie składniki majonezu powinny być w temperaturze pokojowej.
Majonez najlepiej sporządzić w słoiku takiej wielkości aby weszła końcówka blendera.
Jajka  myjemy i/lub sparzamy we wrzątku (5-7 sek.)


Przygotowanie:
Oddzielone żółtka  wkładamy do słoika, dodajemy łyżeczkę musztardy, sól, pieprz, sok z cytryny lub ocet jabłkowy ( ja korzystałam w octu jabłkowego). Następnie całość blendujemy trzymając końcówkę blendera na samym dnie, dolewamy olej lub oliwę i blendujemy wolno przesuwając  końcówkę do góry. Na dnie powinna utworzyć się już majonezowa masa. Mieszamy jeszcze przez ok 2 min, powoli przesuwając blender z góry na dół powtarzając czynność ok. 3-4 razy.

Majonez wychodzi dość gęsty, jeśli wolisz  mniej zwartą konsystencję dodaj ciepłej przegotowanej wody ok. 1/2 szklanki ponownie miksując.






niedziela, 25 lutego 2018

Domowy makaron orkiszowy

Makaron zrobiłam spontanicznie. Ugotowałam klasyczną zupę pomidorową. Była tak dobra, że pomyślałam, że tylko taki domowy, ręcznie krojony makaron będzie dla niej odpowiedni.
Makaron wyszedł mięciutki, a w domu każdemu smakował.
A z czym Ty zjesz swój makaron?


2 szklanki mąki orkiszowej użyłam (Bio Planet)
duże jajo
150 ml zimnej wody
1/2łyżeczki soli himalajskiej

mąka orkiszowa do podsypywania
2 łyżeczki soli himalajskiej do gotowania makaronu

Na stolnicy przesiać mąkę robić wgłębienie i  wbić jajko, wsypać sól, wlać wodę i zagnieść ciasto. Podsypując mąką wałkować cienko ciasto  i zostawić do przeschnięcia.
Wysuszony placek oprószyć mąką, zwinąć w rulon. Kroić nożem  paski makaronu (szerokość zależny od Was i od dania z którym go zjecie). Rozrzucić na stolnicy i pozostawić do przeschnięcia. Zagotować wodę w dużym garnku, dodać sól do wrzącej wody. Wrzucić makaron, zamieszać i gotować 2-3 minuty po wypłynięciu. Ugotowany odcedzić na durszlaku, a następnie zahartować zimną wodą. Odsączyć na durszlaku.