Ja od kiedy zrobiłam majonez domowy gotowy w 2 minuty wiem, że po pierwsze: nie będę się martwić kiedy mi zabraknie majonezu, po drugie: sklepowy ma w nim niezłą konkurencję. Szczerze? Nie wiem czy ten sklepowy będzie mi już smakował.
Przepis na ten wspaniały majonez pochodzi z portalu: www. gotujwstylueko.pl
Domowy majonez wykorzystałam do ziemniaczanej sałatki z blanszowanym zielonym groszkiem i kiełkami groszku.
Zrobiłam go teraz bo musiałam wiedzieć czy będę umiała go zrobić. Udał się.
SKŁADNIKI:
3 szt.ziemniaków ekologicznych
6 jajek ekologicznych
1 szklanka zielonego mrożonego groszeku
cebula dymka -1 szt.
1 łyżeczka szczypiorku
1 opakowanie kiełków groszku
Ziemniaki ugotować w mundurkach. Wystudzić. 4 jaja ugotować na twardo (2 pozostałe wykorzystać do zrobienia majonezu).
Jaja i ziemniaki pokroić w kostkę.
Groszek zblanszować. Cebulkę posiekać w drobną kostkę.Wszystkie składniki połączyć dodając domowego majonezu. Schłodzić w lodówce. Posypać kiełkami groszku i szczypiorkiem.
Domowy majonez gotowy w 2 minuty z polecenia: (najlepszy majonez)
2 żółtka
1 łyżeczka musztardy
250 ml oleju rzepakowego
2-3 łyżki soku z cytryny lub octu jabłkowego
1/4 łyżeczki soli do smaku
szczypta pieprzu
Ważne:
Wszystkie składniki majonezu powinny być w temperaturze pokojowej.
Majonez najlepiej sporządzić w słoiku takiej wielkości aby weszła końcówka blendera.
Jajka myjemy i/lub sparzamy we wrzątku (5-7 sek.)
Przygotowanie:
Oddzielone żółtka wkładamy do słoika, dodajemy łyżeczkę musztardy, sól, pieprz, sok z cytryny lub ocet jabłkowy ( ja korzystałam w octu jabłkowego). Następnie całość blendujemy trzymając końcówkę blendera na samym dnie, dolewamy olej lub oliwę i blendujemy wolno przesuwając końcówkę do góry. Na dnie powinna utworzyć się już majonezowa masa. Mieszamy jeszcze przez ok. 2 min, powoli przesuwając blender z góry na dół powtarzając czynność ok. 3-4 razy.
Majonez wychodzi dość gęsty, jeśli wolisz mniej zwartą konsystencję dodaj ciepłej przegotowanej wody ok. 1/2 szklanki ponownie miksując.
Wiosna w kuchni! Pysznie :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę zrobić domowy majonez!
OdpowiedzUsuńNie robiłam nigdy domowego majonezu. Chętnie spróbuję. A sałatka zapowiada się przepysznie :)
OdpowiedzUsuńKiedyś próbowałam swoich sił z majonezem, ale nie znałam tej ważnej zasady, by zacząć podnosić blender powoli, nie od razu... I niestety jak się do tego nie zastosuje, to iż lipa. Choć podobno można z dobrze przygotowanym majonezem zmieszać ten nieudany, ale nie sprawdzalam.
OdpowiedzUsuńten domowy majonez mnie zaintrygował! :)
OdpowiedzUsuńJa też majonezu nie kupuję. Robię sama i zawsze taką ilość jaką potrzebuję.
OdpowiedzUsuńA sałatka z zielonym groszkiem zapowiada pyszny smak. Spróbuję :)
Miłego dnia :)