piątek, 2 marca 2018

Sałatka ziemniaczana z domowym majonezem gotowym w 2 minuty

Zbliżają się Święta Wielkanocne. Czas jaj, bab, mazurków i majonezów.
Ja od kiedy zrobiłam majonez domowy gotowy w 2 minuty wiem, że po pierwsze: nie będę się martwić kiedy mi zabraknie majonezu, po drugie: sklepowy ma w nim niezłą konkurencję. Szczerze? Nie wiem czy ten sklepowy będzie mi już  smakował.

Przepis na ten wspaniały majonez pochodzi z portalu: www. gotujwstylueko.pl

Domowy majonez wykorzystałam  do ziemniaczanej sałatki z blanszowanym zielonym groszkiem i kiełkami groszku.
Zrobiłam go teraz bo musiałam wiedzieć czy będę umiała go zrobić. Udał się.

SKŁADNIKI:

3 szt.ziemniaków ekologicznych
6 jajek ekologicznych
1 szklanka zielonego mrożonego groszeku
cebula dymka -1 szt.
1 łyżeczka szczypiorku
1 opakowanie kiełków groszku

Ziemniaki ugotować w mundurkach. Wystudzić. 4 jaja ugotować na twardo (2 pozostałe wykorzystać do zrobienia majonezu).
Jaja i ziemniaki pokroić w kostkę.
Groszek zblanszować. Cebulkę posiekać w drobną kostkę.Wszystkie składniki połączyć dodając domowego majonezu. Schłodzić w lodówce. Posypać kiełkami groszku i szczypiorkiem.

Domowy majonez gotowy w 2 minuty z polecenia: (najlepszy majonez)

2 żółtka
1 łyżeczka musztardy
250 ml oleju rzepakowego
2-3 łyżki soku z cytryny lub octu jabłkowego
1/4 łyżeczki soli  do smaku
szczypta pieprzu


Ważne:

Wszystkie składniki majonezu powinny być w temperaturze pokojowej.
Majonez najlepiej sporządzić w słoiku takiej wielkości aby weszła końcówka blendera.
Jajka myjemy i/lub sparzamy we wrzątku (5-7 sek.)


Przygotowanie:

Oddzielone żółtka  wkładamy do słoika, dodajemy łyżeczkę musztardy, sól, pieprz, sok z cytryny lub ocet jabłkowy ( ja korzystałam w octu jabłkowego). Następnie całość blendujemy trzymając końcówkę blendera na samym dnie, dolewamy olej lub oliwę i blendujemy wolno przesuwając  końcówkę do góry. Na dnie powinna utworzyć się już majonezowa masa. Mieszamy jeszcze przez ok. 2 min, powoli przesuwając blender z góry na dół powtarzając czynność ok. 3-4 razy.

Majonez wychodzi dość gęsty, jeśli wolisz  mniej zwartą konsystencję dodaj ciepłej przegotowanej wody ok. 1/2 szklanki ponownie miksując.







6 komentarzy:

  1. Wiosna w kuchni! Pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Koniecznie muszę zrobić domowy majonez!

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie robiłam nigdy domowego majonezu. Chętnie spróbuję. A sałatka zapowiada się przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kiedyś próbowałam swoich sił z majonezem, ale nie znałam tej ważnej zasady, by zacząć podnosić blender powoli, nie od razu... I niestety jak się do tego nie zastosuje, to iż lipa. Choć podobno można z dobrze przygotowanym majonezem zmieszać ten nieudany, ale nie sprawdzalam.

    OdpowiedzUsuń
  5. ten domowy majonez mnie zaintrygował! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja też majonezu nie kupuję. Robię sama i zawsze taką ilość jaką potrzebuję.
    A sałatka z zielonym groszkiem zapowiada pyszny smak. Spróbuję :)
    Miłego dnia :)

    OdpowiedzUsuń