To gazpacho zobaczyłam w jednej w włoskich gazet. Musiałam je zrobić, aby móc zobaczyć jak smakuje. Przepisem dzielę się w Wami :)
Składniki:
1 kg dojrzałych żółtych pomidorów
dojrzała, żółta papryka
1 ogórek obrany ze skórki
2 ząbki czosnku
czarny pieprz
niecała łyżka octu winnego białego
3-4 łyżki oliwy z oliwek
1-2 kromki chleba * u mnie bez chleba
rukola
sól
kilka kostek lodu
Pomidory parzymy, obieramy ze skórki i usuwamy pestki. Następnie kroimy w grubą kostkę, ogórka pozbawiamy pestek ze środka, przecinając wzdłuż na cztery części - ścinamy pestki. Chleb odcisną z wody. Wszystkie składniki (oprócz rukoli) blendujemy.
Następnie doprawić gazpacho solą i pieprzem, odstawić do lodówki na godzinę albo dodać kostki lodu