sobota, 22 lutego 2025

Oponki drożdzowe bananowe


Jeśli podoba ci się przepis i chcesz mnie wesprzeć, proszę, kliknij w jedną z reklam na stronie. To nic cię nie kosztuje, a dla mnie to ogromna motywacja do dalszego tworzenia treści!

Dziękuję za każde wsparcie!


Przepis na małe oponki drożdżowe słodzone bananami, dodatkowo są z mąki orkiszowej. Są zdrowsze od tradycynych. Nie sposób ominąć smażenia, choć szczęśliwi posiadacze air fryerów mogą spróbować przygotować je w ten sposób.

Te puszyste, złociste oponki nie zawierają dodatku cukru – ich naturalną słodycz zapewniają dojrzałe banany. Doskonałe na deser lub śniadanie, delikatnie wilgotne i aromatyczne.


Składniki:

2 dojrzałe banany (około 200 g)

300 - 350 g mąki orkiszowej typ 500 oraz trochę do podypania

100 ml mleka (ciepłego)

15 g świeżych drożdży (lub 4 g suchych)

1 jajko

1 łyżka masła (roztopionego)

1/4 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki cynamonu 

olej do smażenia

ksylitol do obtaczania


Przygotowanie:


Przygotowanie rozczynu:

Drożdże wymieszaj z ciepłym mlekiem i 1 łyżką mąki.

Odstaw na 10 minut, aż zacznie się pienić.

Wyrabianie ciasta: 

Banany rozgnieć widelcem na gładką masę ( polecam zmiksować blenderem). Dodaj do nich jajko, sól, cynamon i roztopione masło.

Wsyp mąkę, dodaj rozczyn drożdżowy i wyrabiaj ciasto przez około 8-10 minut (ręcznie lub mikserem z hakiem). Ciasto powinno być elastyczne i lekko klejące. Przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętość.

Rozwałkuj ciasto na stolnicy na grubość około 1,5 cm.

Wykrawaj małe krążki np. za pomocą szklanki a mniejsze dziurki w środku małym kieliszkiem ( wycinałam drylownicą do jabłek)

Odstaw na 20 minut do ponownego wyrośnięcia pod ściereczką.

Smaż na rozgrzanym oleju (170°C) przez 1-2 minuty z każdej strony, aż będą złociste.

Odsącz na papierowym ręczniku. Możesz posypać cynamonem, polać syropem klonowym lub podać z owocami.