Przepis na małe oponki drożdżowe słodzone bananami
Te puszyste, złociste oponki nie zawierają dodatku cukru – ich naturalną słodycz zapewniają dojrzałe banany. Doskonałe na deser lub śniadanie, delikatnie wilgotne i aromatyczne.
Składniki:
2 dojrzałe banany (około 200 g)
250 g mąki orkiszowej typ 500
100 ml mleka (ciepłego)
15 g świeżych drożdży (lub 4 g suchych)
1 jajko
1 łyżka masła (roztopionego)
1/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cynamonu
olej do smażenia
ksylitol do obtaczania
Przygotowanie:
Przygotowanie rozczynu
Drożdże wymieszaj z ciepłym mlekiem i 1 łyżką mąki.
Odstaw na 10 minut, aż zacznie się pienić.
Wyrabianie ciasta:
Banany rozgnieć widelcem na gładką masę. Dodaj do nich jajko, sól, cynamon i roztopione masło.
Wsyp mąkę, dodaj rozczyn drożdżowy i wyrabiaj ciasto przez około 10 minut (ręcznie lub mikserem z hakiem). Powinno być elastyczne i lekko klejące. Przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Rozwałkuj ciasto na grubość około 1,5 cm.
Wykrawaj małe krążki np. za pomocą szklanki a mniejsze dziurki w środku małym kieliszkiem
Odstaw na 20 minut do ponownego wyrośnięcia pod ściereczką.
Smaż na rozgrzanym oleju (170°C) przez 1-2 minuty z każdej strony, aż będą złociste.
Odsącz na papierowym ręczniku. Możesz posypać cynamonem, polać syropem klonowym lub podać z owocami.