środa, 23 listopada 2022

Chleb orkiszowy na zakwasie

Żeby zrobić chleb orkiszowy na zakwasie potrzebujemy zakwas. Aby go zrobić kilka dni przed pieczeniem należy zmieszać mąkę pszenną z wodą, poczekać aż przefermentuje i codziennie dokarmiać np. łyżką mąki.  Ciekawostka: we Włoszech aby rozpocząć szybciej tworzenie zakwasu dodaje się posiekane  rodzynki. Podobno poprawia to jakość pieczywa tak że wpływa na smak. 

Orkiszowy chleb na zakwasie robię z zakwasu orkiszowego. Wieczorem odmierzam 40 g zakwasu, dodaję 100 g wody i 100 g orkiszowej mąki. Po dokładnym wymieszaniu przykrywam miskę folią ( czepek kąpielowy) i odstawiam na około 10 godzin robię to zazwyczaj wieczorem około godziny 22:00 a rano około godziny 8:00 mam ładnie przefermentowaną pieniącą się mieszaninę. W drugiej misce mieszam 350 g mąki i 200 g wody. Mieszanie to polega jedynie na krótkotrwałym delikatnym niecałkowitym połączeniu z wodą aby powstały takie strzępy niedokładnie wymieszanej mąki. Odstawiam na pół godziny. Ten proces nazywa się autolizą. Zabieg ten pozytywnie wpływa na jakość i smak pieczywa po tym czasie do mieszaniny mąki i wody po autolizie  dodaje zaczyn i 8 g soli. Zazwyczaj w przepisach na chleb powinno dawać się 2% soli w stosunku do mąki.

Wyrabiam ciasto do momentu kiedy jest odpowiednio sprężyste i odstawiam do wyrośnięcia. 

Do osiągnięcia lepszych rezultatów w trakcie pierwszych 40 minut wyrastania można dwa razy poddać ciasto procesowi składania. W przypadku tego konkretnego bochenka nie odgazowywałam ciasta i nie składałam tylko po wyrobieniu odstawiłam na 15 minut a później jeszcze 3 minuty wyrabiania i  formuję bochenek , który umieszczam w foremce wysmarowanej oliwą i wysypanej mąką najlepiej ryżową. Naciągam na foremkę foliowy czepek aby na powierzchni nie wysychało ciasto . Ciasto na zakwasie powinno wyrastać około 2,5 może do 3 godzin. Po tym czasie piekłam chleb tak przygotowany w piekarniku rozgrzanym do 230 stopni przez 40 do 45 min.


poniedziałek, 21 listopada 2022

Ciasto drożdżowe z winogronami


Ciasto drożdżowe f
occacia to włoskie ciasto przygotowywe z ciasta podobnego do ciasta na pizzę. Oryginalna nazwa to "Schiacciata con l'uva", wypiekana w Toskani. Moje ciasto zawiera ziemniaki, trochę wiecej cukru ale mniej soli. Dziś zarobiłam je z kolorowymi winogronami i rozmarynem. Winogron można dać więcej. 
Chciałam sprawdzić czy będą nam smakować pieczone winograna. Fajnie jak uda wam się dostać bezpestkowe. 

Czas przygotowania: 10 minut
Wyrastanie: 3 godziny
Drugie wyrastanie: 40 minut
Pieczenie: 30-35 minut

Składniki:

450 g mąki orkiszowej jasnej

270 g ugotowanych i przepuszczonych przez praskę ziemniaków ( najlepiej resztki z obiadu)

15 g świeżych drożdży

150-180 ml ciepłej wody

3 łyżki oliwy z oliwek lub rozpuszczonego masła

1,5 łyżeczka cukru

1 łyżeczki soli

rozmaryn

kilka sztuk winogron

Przygotowanie:

Z podanych składników zagnieć ciasto ok. 8 minut ręcznie lub w dzieży robota. Miskę z wyrobionym ciastem oprósz mąką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 3 godziny do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ponownie zagnieć ciasto kilka minut podsypując od czasu do czasu mąką. Na formę wyłożoną papierem posmarowanym tłuszczem przełóż ciasto i palcami rąk nasmarowanymi oliwą rozciągnij równo po całej blaszce. Na wierzch układaj kolorowe winogrona oraz igiełki rozmarynu. Odstaw do wyrośnięcia na ok. 40 minut po przykryciem. Piekarnik nastaw na 200 C i piecz ok. 30-35 minut.