Chleb gryczany bezglutenowy
SKŁADNIKI:
łyżka miodu
łyżeczka soli
drożdże suszone 1 opakowanie
ciepła woda około 400 - 430 ml
2 łyżki nasion chia
PRZYGOTOWANIE:
Drożdże rozpuściłam w wodzie z miodem, dodałam mąkę, nasiona chia, sól. Wymieszałam. Odstawiłam do wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie odgazowałam. Wysmarowałam formę keksową (25 cm) olejem włożyłam ciasto, posmarowałam oliwą. Wierzch posypałam nasionami chia. Znów odstawiłam do wyrośnięcia na około 30 minut w ciepłe miejsce. Piekarnik nastawiłam na 200 stopni C i piekłam chleb około 55 minut.
Po upieczeniu natychmiast wyjęłam z formy i wystawiłam do ostudzenia na kratkę.
Jadłam jeszcze ciepły z masłem i czosnkiem niedźwiedzim.