Ciasto kruche kakaowo piernikowe:
400 g mąki orkiszowej lub krupczatki
200 -220 g zimnego masła
4 łyżki cukru pudru (zmieliłam trzcinowy)
4 żółtka (białka wykorzystane zostaną do bezy)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao i jedna przyprawy do piernika
Beza makowo - kokosowa:
4 białka
szczypta soli
150 gram drobnego cukru (dawałam puder bo nie miałam drobnego)
100 g maku suchego
80 g wiórków kokosowych
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masa serowa:
750 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego trzykrotnie ( dziś próbuję nową firmę, bo ma najlepszy skład, czyli sam ser twarogowy, ale zobaczymy)
100 ml śmietanki 30% lub 36%
2 jaja
50 g masła
150 g cukru pudru
3 łyżki budyniu waniliowego
1 małe opakowanie cukru wanilinowego
skórka z pomarańczy - użyłam suszoną, sproszkowaną
2 słoiki i brzoskwiń w syropie - kupuję w słoiku, mogą być z puszki a najlepiej własne (razem było ok. 12 sztuk połówek brzoskwiń)
Przygotowanie
1. Ciasto kruche wyrobić ręcznie: mąkę wysypać na stolnicę, zrobić kopczyk, dodać kakao, przyprawę do piernika, sól, cukier i żółtka. Masło zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Zagnieść ciasto. Kulę podzielić na 2 części, owinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki na godzinę.
Blaszkę o wymiarach 22 x 36 cm wysmarować tłuszczem i wyłożyć natłuszczonym papierem do pieczenia. Wyjąć z zamrażarki ciasto i zetrzeć jedną część na tarce na dużych oczkach na spód blaszki, rozłożyć równomiernie i lekko docisnąć dłonią. Podpiec przez około 12 minut w temperaturze 180º C. Wyjąć z piekarnika i lekko wystudzić. Nie musi być zimne.
Zetrzeć drugą część ciasta do miski i schować do lodówki.
2. Kiedy ciasto się podpieka, odsączyć brzoskwinie z syropu na sicie i pokroić w kostkę.
3. Ubić z białek pianę ze szczyptą soli. Po ubiciu na sztywno dodawać po łyżce cukru pudru aż do skończenia. Na koniec wsypać wiórki i mak. Wymieszać.
Wypukać mieszadło miksera, założyć ponownie na mikser i zacząć robić masę serową.
4. Masło utrzeć z cukrem, (dodałam jeszcze trochę masła, bo cukru było więcej, dodałam ok. 1 łyżki masła) z cukrem waniliowym i ze skórką. Potem dodać ser, wlać śmietankę, wbić jajka, dodać budyń i skórkę. Bardzo krótko miksować na małych obrotach do połączenia się składników.
5. Na podpieczony spód wyłożyć kawałki brzoskwiń, następnie przelać masę serową i wyrównać wierzch szkatułą. Następnie na masę serową wyłożyć bardzo delikatnie, nakładając łyżką warstwę bezy makowo – kokosowej i rozprowadzić na całej powierzchni. Wierzch przykryć drugą częścią ciasta startego wcześniej na tarce wyjęty z lodówki.
Piec około 60 – 70 minut w temperaturze 175 º C. Po wycięciu z piekarnika, wystudzić i schłodzić. Najsmaczniejszy na drugi dzień.