sobota, 25 grudnia 2021

Śledzie z pieczarkami w pomidorach

 

Przepis na te śledzie zobaczyłam u Patrycji na blogu www.kuchniawkolorachlata.wordpress.com

Po przeczytaniu przepisu wiedziałam, że z chęcią wypróbuję ten przepis. Pieczarki i śledź połączone są pysznym sosem pomidorowo octowym. Polecam👌

Świetnie smakuje na żytniej grzance z kiszonym ogórkiem.

Składniki:


opakowanie śledzi (u mnie 4 filety, które nie wymagały namaczania)

6 średniej wielkości pieczarek

1 biała cebula

2 łyżki oleju lub oliwy

liść laurowy

kilka ziaren ziela angielskiego

50 ml octu jabłkowego

2-3 łyżki wody

sól i pieprz do smaku

 2 łyżki koncentratu pomidorowego

szczypta cukru trzcinowego

szczypta cynamonu

Przygotowanie:

Cebulę pokroiłam w piórka a pieczarki w plasterki. Na średnio gorący olej wrzuciłam pieczarki i usmażyłam. Dodałam cebulę, liść laurowy i ziele. Lekko posoliłam. Ciągle mieszając podsmażałam. Dodałam koncentrat, trochę wody, szczyptę cynamonu i szczyptę cukru.  Podsmażyłam 2-3 minuty. Odstawiłam do wystygnięcia. Dodałam ocet jabłkowy i wymieszałam. Dodałam pokrojone śledzie. Wymieszałam i odstawiłam w chłodne miejsce. Są smaczne od razu po przygotowaniu i na drugi dzień.