piątek, 25 października 2013

Makaron rurki w szklance


Dziś Światowy Dzień Makaronu. Aby uczcić jego święto Makaron  podałam w szklaneczkach.
Można podawać na ciepło i zimno. 


Na 2 porcje:

150 g suchego makaronu penne 
200 ml klasycznego sosu pomidorowego (passaty)
szczypta papryczki chili lub peperoncino 
1-2 ząbki czosnku
2  fileciki anchois (uwielbiam je dodawać)
2 łyżki oliwy z oliwek
kilka sztuk pomidorków cherry
opakowanie sera mozzarella (w małych kuleczkach)
sól do smaku 
kilka sztuk czarnych oliwek
świeża bazylia 

PRZYGOTOWANIE 

Makaron gotujemy al dente tak jak opisał producent na opakowaniu. W tym samym czasie przygotowujemy sos. Anchois i czosnek drobno siekamy. Rozgrzewamy patelnię i podsmażamy anchois z czosnkiem chwilę na oliwie dosypując pod koniec ostrą papryczkę. Wlewamy sos pomidorowy. Dusimy tak 5 minut. Ostawiamy do lekkiego ostygnięcia. Do sosu wrzucamy makaron i razem mieszamy. 
Kroimy pomidorki na połówki lub ćwiartki i dodajemy do garnka razem z oliwkami i kuleczkami mozzarelli. Wkładamy do szklanek i dekorujemy świeżymi listkami bazylii.


środa, 23 października 2013

Suflety z twarożku ekologicznego



Kupiłam ekologiczny twarożek. Delikatny, miałki, rozpływający się ustach. Nigdy nie jadłam lepszego. 
Suflety "chodziły" za mną już od dłuższego czasu ale jakoś ciągle czasu było za mało. Myślałam, a byłam w błędzie, że wymagają one niebotycznie wiele czasu. Myliłam się. Zachęcam do ich zrobienia. Konsystencja i smak jest nie do porównania z niczym innym. 
Wybaczcie, że trochę mi opadły ale zanim zrobiłam zdjęcia "musiałam" zjeść moją porcję  prosto z piekarnika. Wtedy są najlepsze.


SKŁADNIKI:

Na 8 sztuk

300 g twarożku
4 całe jaja
3/4 szklanki cukru pudru
100 ml gęstego jogurtu naturalnego
2 łyżeczki gęstego ekstraktu z wanilii lub ziarenka z 1 laski
100 g miękkiego masła
1 łyżka mąki ziemniaczanej
masło do wysmarowania foremek 
cukier trzcinowy do wysypania wnętrza foremek



PRZYGOTOWANIE:

Zacznij od wysmarowania foremek masłem i cukrem trzcinowym (po upieczeniu, kiedy będziesz jeść z masła i cukru zrobi się pyszny sos toffi) .
Oddzieliłam żółtka od białek.
Masło utarłam z wanilią i mąką ziemniaczaną. Do puszystej masy dodawałam na przemian twarożek i jogurt. Następnie dodałam 4 żółtka i starannie wymieszałam mikserem. 
Teraz czas na pianę z białek. Ubij na sztywno a pod koniec dodawaj po łyżce cukru pudru, piana zrobi się szklista jak na bezy. 
Weź szpatułkę i pół piany przełóż do masy serowej delikatnie mieszając. Potem resztę piany. Delikatnie przemieszaj. Napełniaj foremki zostawiając ok. 1 cm od wysokości. Piekarnik nastaw na 190 stopni C i zapiekaj w kąpieli wodnej ok. 30 minut. Serwuj prosto z piekarnika. 





poniedziałek, 21 października 2013

Krupnik jaglany


Bardzo szybka zupa warzywna z dodatkiem kaszy jaglanej. 
Jest sycąca a zarazem lekka. 


 SKŁADNIKI 

2 litry bulionu warzywnego
liść laurowy
kilka ziarenek ziela angielskiego i czarnego pieprzu
korzeń pietruszki
2 marchewki 
pół selera korzeniowego
biała część pora
ząbek czosnku
natka
1 szklanka kaszy jaglanej



PRZYGOTOWANIE 

Warzywa korzenne odbierz i zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Wrzuć do gotującego się bulionu wraz z przyprawami. Sparz kaszę jaglaną na sitku i dodaj do garnka. Gotuj razem aż kasza będzie miękka 8-10 minut. Dodaj sporo natki. Dopraw czarnym pieprzem. Jeśli masz lubczyk będzie idealnie.