Dziś Światowy Dzień Makaronu. Aby uczcić jego święto Makaron podałam w szklaneczkach.
Można podawać na ciepło i zimno.
Na 2 porcje:
150 g suchego makaronu penne
200 ml klasycznego sosu pomidorowego (passaty)
szczypta papryczki chili lub peperoncino
1-2 ząbki czosnku
2 fileciki anchois (uwielbiam je dodawać)
2 łyżki oliwy z oliwek
kilka sztuk pomidorków cherry
opakowanie sera mozzarella (w małych kuleczkach)
sól do smaku
kilka sztuk czarnych oliwek
świeża bazylia
PRZYGOTOWANIE
Makaron gotujemy al dente tak jak opisał producent na opakowaniu. W tym samym czasie przygotowujemy sos. Anchois i czosnek drobno siekamy. Rozgrzewamy patelnię i podsmażamy anchois z czosnkiem chwilę na oliwie dosypując pod koniec ostrą papryczkę. Wlewamy sos pomidorowy. Dusimy tak 5 minut. Ostawiamy do lekkiego ostygnięcia. Do sosu wrzucamy makaron i razem mieszamy.
Kroimy pomidorki na połówki lub ćwiartki i dodajemy do garnka razem z oliwkami i kuleczkami mozzarelli. Wkładamy do szklanek i dekorujemy świeżymi listkami bazylii.