poniedziałek, 14 marca 2022

Kasza sorgo z pesto z jarmużu z pestkami dyni

 

Kasza sorgo stanie się moją ulubioną kaszą. Jest bardzo smaczna, lekkostarwna, dobrze przyjmuje smaki. Zawiera mnóstwo skaldników odżywczych a przy tym jest bezglutenowa. Podaję ją z pesto czerwonym z suszonych pomidorów lub z zielonym z jarmużu. Jedyny minusik to to, że trzeba ją namaczać kilka godzin. Jeśli to ma być obiad sorgo namaczamy wieczonem, jeśli kolacja trzeba namoczyć rano.

Na 2 osoby

Składniki:

szklanka sorgo

2 szklanki wody

płaska łyżczka soli


Pesto:

100 g jarmużu umytego (po umyciu należy dobrze odwirować)

50 g pestek dynii

ząbek czosnku

sok z połówki cytryny oraz skórka otarta z niej

50 ml oliwy z oliwek lub oleju z awokado

sól i pieprz do smaku

Dodatkowo:

100 gram pieczarek

sos sojowy ok. 2 łyżczki

Przygotwanie:

Namoczone sorgo ugotuj pod przykryciem ok. 30 minut. Producent sugeruje 40 minut. Moje namaczoło się ok. 12 godzin i po 15 minutach było już miękkie. 

Pestki dynii upaż na suchej patelni. Jarmuż wraz z resztą skałdników zmiksuj na gładko.

Jeśli pesto będzie za gęste dodaj łyżkę lub dwie oliwy.

Pieczarki potnij w plasterki i usmaż na suchej patelni pod koniec dodając sos sojowy. Sorgo wymieszaj z kilkoma łyżeczkami pesto, wymieszaj i dodaj pieczarki.