Risotto z gruszką
Składniki:
250 g ryżu arborio
1 cebula
1 ząbek czosnku
łyżka masła
2 łyżki oliwy
1 łodyga selera naciowego
ser gorgonzola 150 g
3 łyżki migdałów w płatkach podprażonych
1 szt. kardamonu
1 dojrzała gruszka
700 ml bulionu
150 ml białego wina
Przygotowanie:
Przygotować bulion (może być z kostki lub domowy wywar z warzyw).
W kostkę pokroić gruszkę i cebulę, czosnek w plasterki a seler w talarki.
Rozgrzać rondel z oliwą i masłem wrzucić cebulę i czosnek zeszklić chwilę. Dodać ryż i smażyć chwilkę. Wlać wino, odparować. Wlać bulion, zamieszać całość i dusić wolno ok. 15 minut. Po tym czasie wrzucić gruszkę i ser. Wymieszać. Gotować ok. 3 minuty, aż ser się rozpuści. Wyłożyć na talerz posypać natką i prażonymi migdałami.