Kiedy go podacie do stołu zabierzcie ze sobą dzbanuszek sosu, aby jeszcze przy gościach polać wierzch ciasta. Niech cały skąpie się w sosie ;)
Można zrobić wersję wegańską czy bezglutenową. Zamieńcie tylko jaja na aquafabę a mąkę orkiszową na mąkę owsianą. Śmietankę zwykła można zamienić śmietankę kokosową.
Podążajcie za swoim smakiem.
Składniki:
75 gram miękkiego masła/ oleju kokosowego
2 łyżki melasy trzcinowej
50 gram cukru muscovado
mąka orkiszowa jasna 150 g
2 jaja temp. pokojowa
2 łyżeczki proszku do pieczenia ( ja dałam 1 pełną łyżeczkę sody- wolę sodę od proszku)
200 g daktyli
1 łyżeczka sody
szklanka wrzątku
Sos toffi
75 g masła ( lub oleju kokosowego)
150 gram cukru muscovado
100 ml śmietanki ( lub śmietanki kokosowej)
Przygotowanie ciasta:
Daktyle zalać szklanką wrzątku, dodać sodę. Odstawić aż zmiękną ( u mnie ok. 30 min.)
Miękkie masło utrzeć z melasą, dodać cukier muskovado ucierać aż się pięknie połączy. Następnie wbijać ja jednym jajku i wymieszać na jednolitą masę. Dodać mąkę , sodę lub proszek do pieczenia i miksować na małych obrotach. Odsączone daktyle dodać i wymieszać już łopatką ( ja moich daktyli nie siekałam, same pokruszyły się we wrzątku). Przełożyć masę do formy nasmarowanej tłuszczem. Piec 30 minut w 180 stopniach C. do suchego patyczka.
Sos toffi
Masło rozpuścić w rondelku, dodać cukier muskovado i rózgą mieszać aż zrobi się gęsty, wlać śmietankę i jeszcze mieszać aż się zagotuje. 1/4 sosu polać ciasto. Resztę przelać do dzbanuszka.