piątek, 21 lipca 2023

Sałatka z ciecierzycą i warzywami

Latem często sięgamy po sałatki przygotowane z różnego rodzaju warzyw. Kombinacji smaku może byc wiele. Moja propozycja jest uniwersalna, można ją przygotować o każdej porze roku, zabrać ze sobą do pracy, w podróż, zjeść z podpieczoną torillą albo dodać, ugotowaną kaszę jaglaną, dowolny makaron lub czarny ryż. 

Skałdniki:

1/2 słoika ciecierzycy

awokado

kilka łyżek kukurydzy

czerwona cebula

pomidor duży

1/2 szt. dyni piżmowej

1/2 szt. limonki

1 łyżki syropu klonowego

4 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka musztardy ( dijon)

ząbek czosnku

kawałek świeżego imbiru

garść kolendry 

garść natki pietruszki

sól i pieprz do smaku


Przygotowanie:

Dynię pokropić w kostkę, polać oliwą, posolić i doprawić pieprzem. Upiec w piekarniku nagrzanym na 200 stopni C 30 minut. 

Przygotować dresing: do rozdrabniacza włożyć natkę lub kolendrę lub dwa zioła razem, wlać oliwę, dodać musztardę, sok z limonki, czosnek, starty imbir, sól oraz syrop klonowy i zmiksować. 

Awokado, paprykę i cebulę pokroić w kostkę. Do miski przełożyć upieczoną dynię, dodać ciecierzycę, awokado, kukurydzę polać całość przygotowanym dressingiem.