piątek, 27 marca 2020

Soczewica ze szpinakiem i mleczkiem kokosowym

Dahl z soczewicy gotuję odkąd zobaczyłam w telewizji program Anjun Anand. To było wiele lat temu. Ona pokazała go z ciecierzycą. Jeśli mam gotować dania kuchni hinduskiej to czerpię z jej właśnie przepisów.

SKŁADNIKI:

szklanka czerwonej soczewicy
2 szklanki wody
łyżka masła klarowanego lub olej
sól i pieprz do smaku
łyżeczka kminu mielonego
łyżeczka mąki z gorczycy (lub zmielona gorczyca)
cebula
kawałek imbiru
3 ząbki czosnku
3 pomidory lub puszka krojonych pomidorów
pół łyżeczki kurkumy
2 garście szpinaku
szczypta chili
200 ml mleczka kokosowego
świeża kolendra

PRZYGOTOWANIE:

Na maśle zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek, dodaj przyprawy, wypłukaną soczewicę i zalej dwoma szklankami wody. Zacznij gotować. Po ok.10 minutach dodaj posiekane pomidory lub pomidory z puszki oraz wlej mleczko kokosowe. Po kolejnych 10 minutach kiedy soczewica będzie miękka dodaj szpinak, zamieszaj, pogotuj kilka chwil.Wyłóż danie na talerz posyp natką kolendry.

środa, 25 marca 2020

Babka miodowo-kokosowa ze skórką cytryny

Przygotowałam babkę miodowo- kokosowo- cytrynową. Można użyć do niej różnej mąki: pszennej, orkiszowej, ryżowej, kokosowej. Ja użyłam różnych.

Przygotować niedużą formę na babkę, wysmarować tłuszczem i oprószyć.

SKŁADNIKI:

4 jaja
2 duże łyżki miodu wielokwiatowego
skórka z jednej cytryny (umyta, sparzona, najlepiej ekologiczna)
sok z połówki cytryny
3/4 szklanki mleka kokosowego
1 i 1/2 szklanki mąki przesianej (dowolnej u mnie mix mąk: 100 g ryżowa pełnoziarnista, 100 g orkiszowa tortowa, 50 g kokosowa)
40 ml oliwy z oliwek
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia lub 1 pełna łyżeczka sody (kiedy zamieniam proszek do pieczenia na sodę, zwykle daję jej mniej)

PRZYGOTOWANIE:

Jaja (temperatura pokojowa) ubić z miodem, dodać oliwę, mleko kokosowe i skórkę z cytryny.  Dodać stopniowo przesianą mąkę i wmieszać w masę, dodać proszek do pieczenia lub sodę. Na koniec wlać sok z cytryny. Wymieszać. Masę przelać do formy. Piec w 175 stopniach C. przez 50 minut do suchego patyczka.

Wyjąć babkę, wystudzić.

Przygotować żółty lukier:

2 duże łyżki cukru pudru
płaska łyżeczka kurkumy
2-3 łyżeczki soku z cytryny

Po wymieszaniu skłądników lukier musi mieć konsystencję gęstej śmietany, wolno spływającej z łyżki. Takim polać babkę.