SKŁADNIKI:
szklanka czerwonej soczewicy
2 szklanki wody
łyżka masła klarowanego lub olej
sól i pieprz do smaku
łyżeczka kminu mielonego
łyżeczka mąki z gorczycy (lub zmielona gorczyca)
cebula
kawałek imbiru
3 ząbki czosnku
3 pomidory lub puszka krojonych pomidorów
pół łyżeczki kurkumy
2 garście szpinaku
szczypta chili
200 ml mleczka kokosowego
świeża kolendra
PRZYGOTOWANIE:
Na maśle zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek, dodaj przyprawy, wypłukaną soczewicę i zalej dwoma szklankami wody. Zacznij gotować. Po ok.10 minutach dodaj posiekane pomidory lub pomidory z puszki oraz wlej mleczko kokosowe. Po kolejnych 10 minutach kiedy soczewica będzie miękka dodaj szpinak, zamieszaj, pogotuj kilka chwil.Wyłóż danie na talerz posyp natką kolendry.
Na maśle zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek, dodaj przyprawy, wypłukaną soczewicę i zalej dwoma szklankami wody. Zacznij gotować. Po ok.10 minutach dodaj posiekane pomidory lub pomidory z puszki oraz wlej mleczko kokosowe. Po kolejnych 10 minutach kiedy soczewica będzie miękka dodaj szpinak, zamieszaj, pogotuj kilka chwil.Wyłóż danie na talerz posyp natką kolendry.