wtorek, 17 września 2013

Babeczki z białek bez cholesterolu



Wczoraj podałam przepis na sernik z żółtkami. Czas wykorzystać białka. Ja zrobiłam to od razu.
Potrzebne będą małe foremki z kominkiem lub jedna duża. Ciasto jest bez cholesterolu, więc osoby mające kłopot z prawidłowym jego poziomem a lubiący coś na słodko będą fanami tego ciast(k)a. Ciasto w środku jest bielunie i ma świetną teksturę. Jest nieco cięższe od  klasycznego biszkoptu na całych jajach. Udekorujcie po swojemu. Ja miałam jedynie sos toffi pod ręką, a jako, że była już późna pora, nie poszłam po maliny, aby nimi udekorować ciasto.
Ciastko inspirowane ciastem anielskim Marthy Stewart. 


SKŁADNIKI:

9 białek
9 łyżek drobnego cukru w miarę płaskich
2 łyżeczki proszku do pieczenia
9 łyżek mąki pszennej  - przesianej przynajmniej 2 razy
 wysmarowane formy lub foremki


PRZYGOTOWANIE:

Białka ubijać na sztywną pianę dodawać w miarę upływu czasu cukier. Kiedy piana będzie błyszcząca dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszać jak najkrócej się da na jednolite ciasto.
Przełożyć ciasto do  formy lub foremek. I piec w 180 stopniach: małe ok. 30 minut, dużą myślę, że ok 40 minut, ale należy sprawdzić patyczkiem czy nie więcej. 



poniedziałek, 16 września 2013

Sernik doskonały z pomarańczowym karmelem - ciasto bezglutenowe


Tyle razy piekłam serniki. Nie do końca byłam z nich zadowolona. Zawsze coś. Zwykle pękał, jak ziemia po trzęsieniu ziemi. Więc zaczęłam czytać, szukać serów odpowiednich.
Najbardziej lubię serniki z warszawskiej cukierni Misianka. Co to za smak !!! Po prostu rozpływa się w ustach. Mój sernik w niczym już nie odbiega os tamtego. Nie pęka, jest kremowy, delikatny i rozpływa się w ustach. Te piekłam w maleńkich tortownicach. Ale składniki podam na duży sernik. Na samych żółtkach. W następnym wpisie podam przepis na wykorzystanie białek i nie będzie to beza:)


SKŁADNIKI:

3 opakowania po 500 g twarogu półtłustego President w tzw. kiełbasce czyli folii lub innego sprawdzonego
9 żółtek
9 łyżek cukru drobnego
2 łyżki skórki z pomarańczy w cukrze + skórka z otartej pomarańczy
3 łyżki mąki ziemniaczanej

pomarańcza
sok z jednej pomarańczy
5-6 łyżeczek cukru trzcinowego 


PRZYGOTOWANIE:

Żółtka zacząć miksować z cukrem na biały puch. Następnie dodawać po łyżce sera. Kiedy już zużyjemy cały ser dodać skórkę pomarańczową w cukrze i tą otartą. Dodać mąkę ziemniaczaną. 
Całość wlać do formy i piec w 180 stopniach przez 50- 60 minut. 
Dla jeszcze delikatniejszego efektu piec w kąpieli wodnej.
Jeśli ktoś lubi biały sernik można go piec do momentu ścięcia się sera. Około 3-40 minut. Ja wolę te troszkę podpieczone. Pozostawić do lekkiego ostygnięcia w piekarniku. 


Karmel

Na patelnie wlej sok z pomarańczy i kostki lub sypki cukier trzcinowy. Włóż pokrojone cieniutko plastry pomarańczy. Czekaj aż zrobi się dość gęsty syrop. Wyłóż sernik plastrami pomarańczy i polej karmelem.