wtorek, 1 lipca 2025

Biryani z kurczakiem przepis

Biryani to danie z kuchni indyjskiej. To pyszne, soczyste kawałki kurczaka w aromatycznym jogurtowym sosie z ryżem. To danie jest  wspaniałe, lekkie. Robi się go szybko. Przyprawy do dania kupiłam w sklepie indyjskim. Godne polecenia. 

Na 2 porcje 

SKŁADNIKI:

400 g piersi z kurczaka ( 2 średniej wielkości)

Marynata

150 g jogurtu naturalnego 

2 ząbki czosnku

1-2 łyżeczki świeżego imbiru 

olej 1-2 łyżki

1 łyżeczka papryki czerwonej w proszku słodkiej

1 łyżeczka kurkumy

1/2 łyżeczka mielonej kolendry

1-2 łyżeczki garam masala

1 łyżeczka soli

sok z połowy cytryny 

1 łyżeczka koncentratu pomidorowego

100- 180* g ryżu basmati ( liść laurowy, 2 ziarenka kardamonu  zielonego,  gwiazdka anyżowa - dałam kawałeczek)

1 garść świeżej kolendry

masło gee

1 szczypta szafranu namoczonego w 1-2 łyżkach wrzątku 

mięta trochę 

1 szklanka oleju

cebula pocięta w piórka 

Przygotowanie: 


Do miski przelać jogurt oraz przyprawy - składniki marynaty i dokładnie ze sobą wymieszać. Pociąć kurczaka w kostkę i zamarynować w przygotowanej marynacie. Odstawić na 20 minut lub dłużej. Po tym czasie ugotować ryż z dodatkiem przypraw podanych w nawiasie. Na głębokiej patelni wlać szklankę oleju i na gorący dodać pociętą cebulę. Kiedy się  przypraży wyjąć suchą łyżką cedzakową. Zlać tłuszcz z patelni i  przełożyć całość marynowanego kurczaka. Smażyć kilka minut (10 minut). Ryż odcedzić i wyjąć przyprawy. Rozłożyć go na wysmażonym kurczaku, polać rozpuszczonym masłem gee oraz szafranem, dodać wysmażoną cebulę. Całość wymieszać, chwilę poddusić i wykładać na talerze posypując natką kolendry i posiekaną miętą.

* na osobę daje się od 50 do 80 g ryżu. Jeśli lubicie ryż dajcie więcej, szczególnie jeśli wybierzecie ryż basmati pełnoziarnisty. 

Ja cebulę pominęłam. 

Inne przepisy, które mogą ci się spodobać:


• Chicken butter przepis


poniedziałek, 30 czerwca 2025

Zawijany omlet w stylu japońskim

Zawijany omlet w stylu japońskim

🥚 Zawijany omlet w stylu japońskim.


 Jeszcze zanim przejdziesz do czytania składników mam do ciebie ogromną prośbę. Z prawej strony pojawiają się reklamy. Czy możesz w nie kliknąć? Dzięki temu zarabiam. Jedno kliknięcie to kilka groszy. Ale jeśli kliknie kilka osób ja mogę zebrać pieniądze na zakupy składników i tzw. sprzęt. Będę ogromnie wdzięczna. 


Składniki

(1–2 porcje)


3 duże jajka

1 łyżka mleka 

szczypta soli

szczypta świeżo mielonego pieprzu

1 łyżeczka masła lub oleju (do smażenia)


posiekany szczypiorek (do podania)

2 kromki pieczywa na zakwasie (do podania)

kilka kropli sosu sojowego lub dashi (dla smaku umami)


Sposób przygotowania:

W misce rozbij jajka, dodaj mleko, sól i pieprz. Wymieszaj tylko do połączenia (nie ubijaj zbyt mocno, żeby omlet był delikatny).

Ustaw nieprzywierającą patelnię (średnica 20 cm) na średnim ogniu. Dodaj masło i pozwól mu się roztopić równomiernie.

Smaż warstwami, wlej cienką warstwę jajek na patelnię.

Gdy zacznie się ścinać (ale środek jeszcze będzie lekko płynny), zawiń pierwszy pasek omletu do jednej strony, pomagając sobie łopatką.

Przesuń zawinięty omlet na bok patelni.

Dodaj kolejną cienką warstwę jajek, lekko podnosząc już zawiniętą część, by jajka wpłynęły pod spód.

Powtarzaj zawijanie, aż zużyjesz całe jajka. 

Zsuń omlet na talerz. Posyp szczypiorkiem, dodaj pieprz i podaj z kromkami chleba. Świetnie smakuje z lekkim sosem (np. ponzu lub sosem sojowym wymieszanym z miodem).


Inne przepisy, które mogą ci się spodobać:


• Pieczony omlet rolada

• Omlet cesarski