poniedziałek, 30 czerwca 2025

Zawijany omlet w stylu japońskim

Zawijany omlet w stylu japońskim

🥚 Zawijany omlet w stylu japońskim.


 Jeszcze zanim przejdziesz do czytania składników mam do ciebie ogromną prośbę. Z prawej strony pojawiają się reklamy. Czy możesz w nie kliknąć? Dzięki temu zarabiam. Jedno kliknięcie to kilka groszy. Ale jeśli kliknie kilka osób ja mogę zebrać pieniądze na zakupy składników i tzw. sprzęt. Będę ogromnie wdzięczna. 


Składniki

(1–2 porcje)


3 duże jajka

1 łyżka mleka 

szczypta soli

szczypta świeżo mielonego pieprzu

1 łyżeczka masła lub oleju (do smażenia)


posiekany szczypiorek (do podania)

2 kromki pieczywa na zakwasie (do podania)

kilka kropli sosu sojowego lub dashi (dla smaku umami)


Sposób przygotowania:

W misce rozbij jajka, dodaj mleko, sól i pieprz. Wymieszaj tylko do połączenia (nie ubijaj zbyt mocno, żeby omlet był delikatny).

Ustaw nieprzywierającą patelnię (średnica 20 cm) na średnim ogniu. Dodaj masło i pozwól mu się roztopić równomiernie.

Smaż warstwami, wlej cienką warstwę jajek na patelnię.

Gdy zacznie się ścinać (ale środek jeszcze będzie lekko płynny), zawiń pierwszy pasek omletu do jednej strony, pomagając sobie łopatką.

Przesuń zawinięty omlet na bok patelni.

Dodaj kolejną cienką warstwę jajek, lekko podnosząc już zawiniętą część, by jajka wpłynęły pod spód.

Powtarzaj zawijanie, aż zużyjesz całe jajka. 

Zsuń omlet na talerz. Posyp szczypiorkiem, dodaj pieprz i podaj z kromkami chleba. Świetnie smakuje z lekkim sosem (np. ponzu lub sosem sojowym wymieszanym z miodem).


Inne przepisy, które mogą ci się spodobać:


• Pieczony omlet rolada

• Omlet cesarski