wtorek, 19 maja 2015

Pieczony omlet z ziołowym serkiem




Omlet lekki jak chmurka, delikatny o nieskonczonych możliwościach podawania. U mnie wersja na słono z ziołami i siemieniem lnianym. Można urozmaicać go odając do twarogu łososia wędzonego, groszek, szparagi lub przygotować na słodko z truskawkami lub innymi owocami. 
Polecam szczegolnie na śniadanie. Przygotouje się go szybko, zanim jeszcze wstaną domownicy.




SKŁADNIKI:

8 jajek
50 ml mleka
łyżeczka soli
2 łyżki mąki ziemniaczanej lub pszennej
twaróg naturalny 350 g
łyżka siemienia lnianego
koperek
natka pietruszki
rzodkiewka stara na dużych oczkach


PRZYGOTOWANIE:

Żółtka oddziel od białek. Białka ubij mikserem na sztywno z solą. W drugiej misie ubij żółtka dodając mleko i mąkę. Do masy z żółtek, mleka i mąki dodawaj po łyżce piany. Mieszaj na bardzo wolnych obrotach albo wmieszaj ręcznie. Wysmaruj papier do pieczenia masłem. Weź dużą blachę i wyłóż ją papierem do pieczenia posmarowanym masłem. Wylej ciasto do formy i równomiernie rozsmaruj. Piecz w 200 st.C 10-15 minut. 
Pozostaw do lekkiego wystygnięcia. 


Oderwij papier z omletu, rozprowadź po wierzchu omleta twaróg wymieszany z ziołami, rzodkiewką i siemieniem lnianym a następnie zwiń w rulon. Gotowy omlet pokój w plastry.


 „Mleko i przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego białka i witamin z grupy B oraz witamin A i D – dlatego…są obecne w mojej kuchni każdego dnia. Dzięki przetworom z mleka dostarczam oranizmowi witaminy i sole mineralne oraz dbam o florę jelitową."




23 komentarze:

  1. Już widzę w nim szparagi ,cudny pomysł.

    OdpowiedzUsuń
  2. Urodziwy, jak wypasiona rolada ;) pycha!

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł, a wykonanie jeszcze lepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  4. fajny pomysł :) zanim przeczytam, że to omlet pomyśłałam że rolada biszkoptowa :) super <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale puchacz! Wygląda świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Genialny pomysł! Rolada wygląda smakowicie, jaki pulchny ten omlet:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda to bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Przecudnie podany omlet, natchnęłaś mnie, żeby go zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Genialny pomysł! Przepysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  10. o rany! wygląda cudownie! muszę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  11. mogę sie wprosić?
    pysznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda jak słodkie ciacho a tu takie zaskoczenie :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Świetny pomysł, musi być smacznie ;) Zapraszam na konkurs :) http://takietampichcenie.blogspot.com/2015/05/konkurs-z-okazji-trzeciej-rocznicy.html

    OdpowiedzUsuń
  14. O matko jaki cudny i na słono mniammm

    OdpowiedzUsuń
  15. Ciekawy pomysł. Omleta z piekarnika jeszcze nie miałam okazji robić. Zwykle smażę go na patelni;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wow, co za genialny pomysł i rewelacyjna prezentacja. Muszę koniecznie wypróbować przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Wygląda zniewalająco ;). Przepis niedługo wykorzysta ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. Czegos takiego jeszcze nie widziałam ;) No rewelacja!

    OdpowiedzUsuń
  19. Na taki omlet skuszę się! Wygląda przepysznie! :)

    OdpowiedzUsuń