piątek, 22 maja 2015

Bezglutenowy biszkopt z jogurtowym musem truskawkowym



Pierwszy raz piekłam bezglutenowy biszkopt. Nie sposób mu sie opszeć. 
Mus jogurtowy z musem truskawkowym. 

Składniki na ciasto:

 6 jaj w pokojowej temperaturze
6 łyżek cukru lub ksylitolu
6 łyżek mąki ziemniaczanej
łyzeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
szczypta soli

PTRZYGOTOWANIE:

Oddziel białka od żółtek. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywno. Dodawaj po łyżeczce cukru lub ksylitolu. Następnie delikatnie dadawaj po jednym żółtku. Do puszytsej masy na małych obrotach dodawaj o łyżce mąki a na końcu proszek do pieczenia.
Całość przelej do tortownicy.
Piecz ok. 45 minut w 180 stopniach.
Wyjmij i wystudź.



Masa truskawkowa:

500 g świeżych truskawek 
duże opoakowanie greckiego jogurtu ( u mnie Zott - jest najlepszy)
1 opakowanie żelatyny w płatkach (żelatyny przygotuj na 1 litr płynu)
3 łyżki ksylitolu
mała śmietanka 36%

Zblenduj truskawki. Ubij smietankę z cukrem bądź ksylitolem. Przygotuj żelatynę według opisu na opakowaniu. Ja używam żelatyny w płatkach. Namaczam płatki w zimnej wodzie, a kiedy jest miękka, wylewam wodę. Namaczoną żelatynę podgrzewam do rozpuszczenia w garnku na małym ogniu.  Do śmietanki wlej zmiksowane truskawki, a następnie jogurt, na koniec wlej rozpuszczoną żelatynę.

Wystudzony biszkopt przekrój na dwie części. Czystą tortownicę (w której piekł się biszkopt) wyłóż na dnie popierem smarujac wierzch papieru olejem  - najlepiej rzepakowym. Wlej mus truskawkowy i przykryj delikatnie spodnim blatem biszkoptu. Wstaw do lodówki na około 2 godziny. Po tym czasie wyjmij z lodówki i odwróć ciasto tak aby biszkopt znalazł się na spodzie.  Oderwij delikatnie papier z wierzchu wazając aby mus sie nenaruszył. Na wierzch ciasta połuż wierzch blatu biszkoptowego delikatnie dociskająć.
Posyp cukrem puderm.
Udekoruj świeżymi truskawkami jeśli masz.



24 komentarze:

  1. Zjadłabym z chęcią kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda tak lekko i słodko :) I biszkopt i mus jest na pewno przepyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda obłędnie! Aż się ma ochotę palcem nabrać trochę tego musi i go oblizać ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fantastyczne ciasto, wygląda rewelacyjnie, a biszkopt puszyście i lekko!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniały ! Przypomina mi ciasto z dzieciństwa, które robiła moja mama ;).

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda pysznie, lekko, taka mała zapowiedź zbliżającego się lata:)

    OdpowiedzUsuń
  7. ślicznie się prezentuje i ten mus truskawkowy mniam już sie rozpływam :):)

    OdpowiedzUsuń
  8. Delikatność ,puszek ,pyszne ciasto.

    OdpowiedzUsuń
  9. Oj zjadłabym taki z chęcią :) Do kawki jak znalazł!

    OdpowiedzUsuń
  10. Częstuję się kawałkiem oczywiście; )

    OdpowiedzUsuń
  11. Średnio wychodzą mi biszkopty, ale ten może by się udał ;) wygląda fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. całość prezentuje się jak wspaniały, smakowity torcik! a mus truskawkowy to chyba wyjadałabym prosto z miski:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Przepis na biszkopt bezglutenowy bardzo mi się podoba i kiedyś będę musiała wypróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Przepis na biszkopt bezglutenowy bardzo mi się podoba i kiedyś będę musiała wypróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Tak rozkosznie różowy, mniam! :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Cudownie wygląda ten torcik! Zrobię na swoje imieniny :)

    OdpowiedzUsuń
  17. wygląda wspaniale, zjadłam już prawie cały koszyk truskawek, ale jak kupię kolejny to coś podziałam :)

    OdpowiedzUsuń