środa, 7 lipca 2021

Serniczki truskawkowe na zimno fit

 

Latem w upały najlepsze są desery na zimno. Mój jest z twarogu, jogurtu i najlepszych polskich truskawek. Deser polałam sosem daktylowym i udekorowałam tym co było pod ręką.

Składniki:

250 gram twarogu mielonego

1 jogurt naturalny 180 ml

2 łyżki ksylitolu 

sok z połówki limonki+otarta skórka

1/2 łyżeczki mielonej wanilii

1 szklanka truskawek

20 gram żelatyny

Dodatki: kilka świeżych truskawek, kropelki czekoladowe, kilka pistacji, mięta

Przygotowanie"

W niewielkiej ilości wrzątku rozpuścić żelatynę, Do wysokiego naczynia dodać twaróg, jogurt, sok z limonki i skórkę oraz zmiksowane na mus truskawki, wanilię i ksylitol. Całość  zmiksować na gładko. Przelać do silikonowej formy, silikonowych foremek lub pucharków. Włożyć do stężenia do lodówki. Dekorować ulubionymi dodatkami.

wtorek, 6 lipca 2021

Jagodzianki pyszne

 

Wracając z wakacji kupiłam po drodze jagody. Zatrzymaliśmy się w bezpiecznym miejscu  w Mławie na parkingu. Lubię kupować od zbieraczy. Wstają wcześnie rano, aby móc je sprzedać powracającym z nad morza. Jagód  nie ma ich wiele w tym roku. I choć łatwiej jest zmiksować je w koktajlu, to podjęłam się wypieku. Przepis wzięłam ze starej książki, ale dodałam od siebie trochę innych składników. Przede wszystkim użyłam mąki orkiszowej. 

Składniki na 12 bułeczek:

500 gram mąki orkiszowej + trochę do podsypywania lub zwykła pszenna

paczuszka drożdży suszonych lub 50 gram świeżych

2/3 szklanki mleka ( może być roślinne np. kokosowe)

50 ml oleju rzepakowego lub rozpuszczonego masła lub oleju kokosowy

150 gram cukru trzcinowego jasnego dość drobnego

2 jaja

1/2 łyżeczki mielonej wanilii


Nadzienie:

szklanka jagód

2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

skórka z połówki cytryny

1 łyżka cukru trzcinowego

1/2 łyżeczki cynamonu


Kruszonka:

 2 łyżki czubate mąki orkiszowej

2 łyżki oleju lub łyżka masła

2 łyżki cukru trzcinowego

szczypta cynamonu lub wanilii


białko do smarowania


Przygotowanie:

W niewielkiej ilości mleka rozpuścić drożdże, dodać trochę cukru trzcinowego i pół łyzeczki mąki orkiszowej. Poczekać kilka minut aż "ruszy". Mąkę przesiać dodać zaczyn, wbić jaja, dodać cukier i mleko i zacząć wyrabiać. Pod koniec dodać wybrany tłuszcz. Wyrabiać kilka minut aż ciasto zacznie odchodzić od rąk.  Miskę wysypać mąką położyć na niej ciasto i przykryć ściereczką lub czepkiem foliowym. Odstawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ciasto jeszcze raz wyrobić chwilę i podzielić na równe części. Ja podzieliłam je na 80 gramowe bułeczki.

Wymyte i osuszone jagody doprawić podanymi składnikami. Z ciasta uformować kule, spłaszczyć. Na środek kłaść 1-2 łyżeczki jagód. Zawinąć od spodu i uformować bułeczkę okrągłą lub podłużną. Układać na blasze wyłożonej papierem i posmarowanym oliwą w 2 cm odległości od siebie. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na kila minut. W między czasie przygotować kruszonkę. 

Nastawić piekarnik na 180 stopni C.

Wyrośnięte bułeczki posmarować białkiem, posypać kruszonką. Piec 30-45 minut. Moje wypiekły się w 35 minut.