czwartek, 8 lipca 2021

Serniczki truskawkowe na zimno fit

 

Latem w upały najlepsze są desery na zimno. Mój jest z twarogu, jogurtu i najlepszych polskich truskawek. Deser polałam sosem daktylowym i udekorowałam tym co było pod ręką.

Składniki:

250 g twarogu mielonego

1 jogurt naturalny 180 ml

2 łyżki ksylitolu 

sok z połówki limonki+otarta skórka

1/2 łyżeczki mielonej wanilii

1 szklanka truskawek

20 g żelatyny

Dodatki: kilka świeżych truskawek, kropelki czekoladowe, kilka pistacji, mięta

Przygotowanie:

Umyć truskawki, przełożyć do wysokiego naczynia i zmiksować na mus. W niewielkiej ilości wrzątku rozpuścić żelatynę. Do wysokiego naczynia dodać twaróg, jogurt, sok z limonki i skórkę oraz zmiksowane truskawki, wanilię i ksylitol. Całość zmiksować na gładko. Przelać do silikonowej formy, silikonowych foremek lub pucharków. Włożyć do stężenia do lodówki. Dekorować ulubionymi dodatkami.

wtorek, 6 lipca 2021

Jagodzianki pyszne

 

Wracając z wakacji kupiłam po drodze jagody. Zatrzymaliśmy się w bezpiecznym miejscu w Mławie na parkingu. Lubię kupować od zbieraczy. Wstają wcześnie rano, aby móc je sprzedać powracającym z nad morza turystom. Jagód nie ma wiele w tym roku. I choć łatwiej jest zmiksować je w koktajlu, to podjęłam się wypieku jagodzianek. Przepis wzięłam ze starej książki, ale dodałam od siebie trochę innych składników. Przede wszystkim użyłam mąki orkiszowej. 

Składniki na 12 bułeczek:

500 g mąki orkiszowej + trochę do podsypywania lub zwykła pszenna

paczuszka drożdży suszonych lub 50 g świeżych

2/3 szklanki mleka (może być roślinne np. kokosowe)

50 ml oleju rzepakowego lub rozpuszczonego masła lub oleju kokosowy

150 g cukru trzcinowego jasnego dość drobnego/lub zwykły 

2 jaja

1/2 łyżeczki mielonej wanilii


Nadzienie:

1-2 szklanki jagód

2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

skórka z połówki cytryny

1 łyżka cukru trzcinowego lub zwykłego 

1/2 łyżeczki cynamonu


Kruszonka:

 2 łyżki czubate mąki orkiszowej lub pszennej 

2 łyżki oleju lub łyżka masła

2 łyżki cukru trzcinowego

szczypta cynamonu lub wanilii


białko do smarowania


Przygotowanie:

W niewielkiej ilości mleka rozpuścić drożdże, dodać trochę cukru trzcinowego i pół łyżeczki mąki orkiszowej. Poczekać kilka minut aż "ruszy". Mąkę przesiać, dodać zaczyn, wbić jaja, dodać cukier i mleko i zacząć wyrabiać. Pod koniec dodać wybrany tłuszcz. Wyrabiać kilka minut aż ciasto zacznie odchodzić od rąk. Miskę wysypać mąką położyć na niej ciasto i przykryć ściereczką lub czepkiem foliowym. Odstawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ciasto jeszcze raz wyrobić chwilę i podzielić na równe części. Ja podzieliłam je na 80 g bułeczki.

Wymyte i osuszone jagody doprawić podanymi składnikami. Z ciasta uformować kule, spłaszczyć. Na środek kłaść 1-2 łyżeczki jagód. Zawinąć od spodu i uformować bułeczkę okrągłą lub podłużną. Układać na blasze wyłożonej papierem i posmarowanym oliwą w 2 cm odległości od siebie. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na kila minut. W między czasie przygotować kruszonkę. 

Nastawić piekarnik na 180 stopni C.

Wyrośnięte bułeczki posmarować białkiem, posypać kruszonką. Piec 30-45 minut. Moje wypiekły się w 35 minut.