czwartek, 9 maja 2019

"Czarnie" mocno czekoladowe brownie

"Czarnie" tak nazwałam moje ciasto brownie a to za sprawą czarnego węgla aktywnego. Pachnie wanilią, a banany wzbogacają jego smak.

200 gram gorzkiej czekolady 64%
2 łyżki czarnego kakao lub węgla aktywnego kokosowego   
200 ml ( odmierzyłam miarkami) mąki ryżowej pełnoziarnistej ( jeśli użyjecie pszennej ciasto będzie bardziej wilgotne)
4 jaja M
2 dojrzałe banany średniej wielkości
1/2 kostki masła / 100 oleju kokosowego
mielona wanilia ok 1 łyżeczki
1/2 szklanki cukru kokosowego

Czekoladę pokruszyć i włożyć do naczynia wraz z masłem/olejem kokosowym i rozpuścić w kąpieli wodnej dodając 2 łyżki czarnego kakao lub węgiel kokosowy i dokładnie wymieszać.
Wystudzić. Banany zmiksować.
W dużej misce ubić jajka z cukrem na puch, dodać wanilię. Dodać zmiksowane banany. Wymieszać. Następnie dodać przesianą mąkę i dokładnie wymieszać. Przelać do formy ( u mnie 18 x 18) i piec 30 minut w 180 stopniach. Polać rozpuszczoną czekoladą.


wtorek, 7 maja 2019

Napar ziołowy z Blue Butterfly i właściwości


 Ziołowa herbata Blue Butterfly na wyjątkowy kolor. Ale oprócz koloru ma też wyjątkowe właściwości.
Pij bo ma działanie przeciwbólowe, przeciwgorączkowe, antydepresyjnie, przeciwzapalne. Dodatkowo  poprawi pamięć polecana uczniom szczególnie przed maturą lub ważnymi egzaminami, zapobiega lękom.  Wspiera w  walce ze stresem, opóźnia procesy starzenia, poprawia wzrok i hamuje wypadanie włosów. Do tego jest pyszna. Zaparza się na niebiesko. Po dodaniu soku z cytryny zamienia się w fiolet.