wtorek, 27 sierpnia 2019

Zielony chłodnik pełen warzyw

Przepis na zielony chłodnik wzięłam z książki z 1986. Bardzo mi się spodobał więc dzielę się z Wami smakiem :

SKŁADNIKI

2 szklanki mleka zsiadłego ( u mnie jogurt sojowy)
50 g obgotowanych porów w niewielkiej ilości wody i soli odcedzonych
2 liście sałaty
łyżeczka posiekanego szczypiorku
natka i koperek posiekany też ok łyżeczki
pół świeżego ogórka wypestkowanego drobno pokrojonego
sok z połówki cytryny
garść szpinaku ( to mój dodatek)

PRZYGOTOWANIE

Wszystko miksujemy lub drobno posiekane mieszamy jeśli wolisz chrupać i doprawiamy solą i pieprzem. Dodałam też nasiona konopi łuskanych, bo uwielbiam. Przyda się także trochę dobrego oleju lub oliwy z pierwszego tłoczenia.

poniedziałek, 26 sierpnia 2019

Pasztet jaglany z cukinią i z batami


Pasztet z kaszy jaglanej, cukinii i słodkich ziemniaków doprawione parmezanem. Pyszny na drugie śniadanie, lunch czy kolację z lekką sałatką.

SKŁADNIKI;

2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
3-4 jaja w zależności od wielkości
1 cukinia
300 g słodkich ziemniaków
80 g tartego parmezanu
cebula
ząbek czosnku
sól i pieprz do smaku
tymianek lub koperek
olej






































PRZYGOTOWANIE

Cukinię zetrzeć na tarce dodać pół łyżeczki soli, odstawić na bok aby puściła wodę. Pokrojoną w kosteczkę cebulkę zeszklić na 1 łyżce oleju. Kaszę przełożyć do miski, utrzeć na dużych oczkach słodkiego ziemniaka i dodać do kaszy, dodać cebulkę, wyciśniętą z wody cukinię. Wymieszać. Dodać tymianek i przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić solą i pieprzem oraz wbić jaja. Wymieszać na jednolitą masę. Następnie przełożyć do formy wyłożonej papierem i oprószonej kaszką kukurydzianą. Piec ok. 60 minut w 190 stopniach.