sobota, 19 kwietnia 2025

Śledzie matjasy z kiszonym ogórkiem, koprem w occie


Udało mi się kupić prawdziwe śledzie matjasy. Są pyszne, różowe, delikatne. Podałam je z kiszonym ogórkiem, jabłkiem, kaparami, dymką i koprem. Skropiłam je oliwą oraz octem winnym. Doprawiłam mielonym zielem angielskim i pieprzem. Radosnych i spokojnych Świąt Wielkanocnych!

Jeśli podoba ci się przepis i chcesz mnie wesprzeć, proszę, kliknij w jedną z reklam na stronie. To nic cię nie kosztuje, a dla mnie to ogromna motywacja do dalszego tworzenia treści.

SKŁADNIKI:

6 płatów matjasów

kiszony ogórek pokrojony w kostkę

1/2 jabłka pokrojonego w kostkę

2 łyżeczki kaparów

dymka trochę

koperek

ziele angielskie

pieprz

oliwa do skropienia

2 łyżeczki octu winnego

czwartek, 17 kwietnia 2025

Babka piaskowa prosty przepis

To klasyczny przepis na babkę piaskową. Ciasto można także wykorzystać do wypieczenia mazurka. Babka jest przepyszna, biszkoptowa, delikatna i puszysta.  Wypiekajac mniejsze bączki można włożyć do koszyczka. 

Jeśli podoba ci się przepis i chcesz mnie wesprzeć, proszę, kliknij w jedną z reklam na stronie. To nic cię nie kosztuje, a dla mnie to ogromna motywacja do dalszego tworzenia treści.

Składniki:


230 g mąki orkiszowej tortowej lub pszenna

3 łyżki mąki ziemniaczanej 

150 g masła miękkiego

5-6  jaj 

1 łyżeczka proszku do pieczenia 

120 g cukru dałam trzcinowy

mielona wanilia lub cukier z prawdziwą wanilią

skórka z połowy cytryny 

cukier puder trzcinowy (zmieliłam w młynku)


Przygotowanie :


Mąki przesiej wraz z proszkiem do pieczenia. Oddziel żółtka od białek. Ubij białka na sztywno a następnie dodaj stopniowo dwie łyżkami cukru trzcinowego. Miękkie masło utrzyj kilka minut mikserem. Następnie dodawaj łyżkę cukru i po jednym żółtku aż do skończenia.Dodaj wanilię i skórkę z cytryny. Teraz na zmianę do masy maślanej dodawaj po łyżce mąki i po dużej łyżce ubitych białek. Mieszaj na małych obrotach ale dość szybko. Ciasto przełóż do foremek na babki lub do jednej dużej babki. Formy należy przygotować wcześniej smarując masłem i wysypując bułką tartą lub kaszą manną. Piec 160 st. C około 30- 35 minut. Po wypieczeniu sprawdzić patyczkiem czy jest suchy. Następnie wyjąć na kratkę do studzenia. Zimne posypać cukrem pudrem.