sobota, 27 lutego 2021

Pieczona owsianka z musem truskawkowym z wanilią


Pieczona owsianka z musem truskawkowym z kardamonem i wanilią. 

Składniki;

1 szklanka płatków owsianych bezglutenowych
300 g mrożonych truskawek

1 łyżka  nasion chia

cukier waniliowy lub 1/2 łyżeczki mielonej wanilii

1/2 łyżeczki kardamonu

po 1 łyżeczce konfitury z truskawek

surowe kakao trochę 


Przygotowanie:

Truskawki rozmrozić i zmiksować. Płatki przełożyć do naczynia i zalać wrzątkiem do ich przykrycia na 10 minut. Do zmiksowanych truskawek dodać mokre płatki, nasiona chia, wanilię i kardamon. Wymieszać. Przełożyć do naczyń do zapiekania. Zapiekać 20 minut. Po wypieczeniu posypać surowym kakao i nałożyć łyżeczkę konfitury. 








piątek, 26 lutego 2021

Pieczona owsianka o smaku szarlotki



Pyszne, pożywne a przede wszystkim zdrowe śniadanie w postaci zapiekanej owsianki o smaku szarlotki z rodzynkami i migdałami. Może koloru nie ma, ale jest SMAK!

Składniki:

1 szklanka płatków owsianych

duże jabłko ( najlepiej szara reneta)

garść rodzynek

1 łyżka posiekanym migdałów

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka kardamonu

2 utarte goździki

olej do wysmarowania formy

Przygotowanie:

Płatki owsiane zalać wrzątkiem do ich przykrycia i odstawić na 10 minut. Obrane jabłko zetrzeć na tarce, przełożyć do większej miski, dodać przyprawy i rodzynki, wymieszać . Dodać płatki i wymieszać. Formę do zapiekania posmarować olejem przełożyć masę, wyrównać od góry łyżką. Na wierzch  rozsypać migdały. Zapiekać 20-25 minut w temperaturze 180 stopni C.




czwartek, 25 lutego 2021

Koktajl z masłem orzechowy białkowy

 

Zdrowe śniadania są nie tylko pyszne ale i bardzo pożywne. W najbliższym czasie będę polecać właśnie zdrowe śniadania. 


Koktajl z masłem orzechowym  
2 porcje

SKŁADNIKI:

szklanka mleka sojowego lub migdałowego
łyżka masła orzechowego
2 łyżki płatków owsianych bezglutenowych
banan
łyżeczka surowego kakao
białko konopne w proszku

PRZYGOTOWANIE:

Banana obieramy i kroimy w plastry. Do blendera przekładamy wszystkie składniki koktajlu i miksujemy. Rozlewamy do szklaneczek.