Pyszne, pożywne a przede wszystkim zdrowe śniadanie w postaci zapiekanej owsianki o smaku szarlotki z rodzynkami i migdałami. Może koloru nie ma, ale jest SMAK!
Składniki:
1 szklanka płatków owsianych
duże jabłko ( najlepiej szara reneta)
garść rodzynek
1 łyżka posiekanym migdałów
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka kardamonu
2 utarte goździki
olej do wysmarowania formy
Przygotowanie:
Płatki owsiane zalać wrzątkiem do ich przykrycia i odstawić na 10 minut. Obrane jabłko zetrzeć na tarce, przełożyć do większej miski, dodać przyprawy i rodzynki, wymieszać . Dodać płatki i wymieszać. Formę do zapiekania posmarować olejem przełożyć masę, wyrównać od góry łyżką. Na wierzch rozsypać migdały. Zapiekać 20-25 minut w temperaturze 180 stopni C.
Uwielbiam takie śniadania, kolacje...
OdpowiedzUsuń