W zamrażarce zawsze mam jakieś mrożone owoce. Często z nich robię kisiel lub zapiekam pod kruszonką. Można też zrobić pyszny deser z jogurtem.
SKŁADNIKI:
1 opakowanie mrożonych jeżyn,
1 opakowanie mrożonych truskawek
lub innych mrożonych owoców np. malin, wiśni, owoców leśnych
duży jogurt naturalny grecki firmy Zott ( ma 10% tłuszczu i jest pyszny)
ksylitol po 2 łyżki na każdą warstwę lub cukier lub erytrytol
2 opakowania żelatyny
ekstrakt waniliowy do smaku
Do wysokiego garnka wsypałam truskawki i podgrzałam je aż puściły sok, zmiksowałam na mus i dodałam 2 łyżki żelatyny i ksylitolu. Wymieszałam, wystudziłam i wylałam na dno tortownicy. Włożyłam do lodówki do stężenia na ok. 1-5 godziny.
Druga warstwa jogurtowa
Jogurt wymieszałam ze zmielonym ksylitolem (lub jeśli nie masz użyj 2 łyżki cukru pudru), dodałam kilka mrożonych jeżyn, w małym naczyniu we wrzątku rozrobiłam resztę żelatyny z opakowania, które napoczęłam żelując jeżyny. Szybko wymieszałam z jogurtem i wylałam na truskawkową warstwę.
Trzecia warstwa jeżynowa
Do wysokiego garnka przełożyłam jeżyny i podgrzałam je aż puściły sok i były gorące, następnie zmiksowałam na mus i przetarłam przez sito (pozbywając się skórek i pestek) dodałam łyżeczkę ekstraktu z wanilii. Do otrzymanego musu dodałam prawie całą paczkę żelatyny i 2 łyżki ksylitolu. Wymieszałam i kiedy był już zimny wylałam na jogurtową warstwę. Włożyłam do lodówki na ok. 1,5 godziny.
Na wierzch ułożyłam rozmrożone wiśnie.
Jeśli nie chcecie długo czekać na tężenie, skorzystajcie z żelatyny fix, która jest znacznie szybciej wiążąca od zwykłej. Warto też użyć agar agar jeśli preferujecie ten środek.