Jestem zwolenniczką zamiany mleka krowiego na inne pochodzenia roślinnego. Znalazłam przepis w mądrej książce o żywieniu.
Mleko znacznie różni się od tych proponowanych przez producentów z kartonu. Przede wszystkim kolorem, smakiem i brakiem sztucznych dodatków. Kiedy czytałam etykiety to zdziwiona byłam ile zawartych jest tam substancji dodatkowych. Można kupić na rynku mleko sojowe naturalne bądź aromatyzowane gdzie procent soi jest naprawdę świetny. To mleko smakuje i wygląda podobnie do tego, które można samemu przygotować. A jest znacznie tańsze.
Dlatego to mleko jest świetnym dodatkiem do owsianki, placuszków itd.
UWAGA !!!!!!!!!:
Podaję link do mleka sojowego z ziaren soi.
Jest nieporównywalnie lepsze od tego z mąki. Ponieważ są komentarze, w których piszecie, że to z mąki sojowej jest niesmaczne. Ja posiłkowałam się książką robiąc moje mleko z mąki. Moje mleko było całkiem niezłe. Dało się na min ugotować płatki owsiane, ryżowe i kukurydzianą kaszkę (polentę).
Podaję niżej link do mleka z ziaren soi jest bardzo smaczne i można przechowywać do trzech dni.
https://azgotuj.blogspot.com/2020/04/mleko-sojowe-domowej-roboty-z-ziaren-soi.html
2 łyżki mąki sojowej
szklanka przegotowanej wody
łyżeczka miodu akacjowego
szczypta soli
PRZYGOTOWANIE:
szklanka przegotowanej wody
łyżeczka miodu akacjowego
szczypta soli
PRZYGOTOWANIE: