sobota, 7 grudnia 2013

Kruche Anioły z mąki razowej




Kruche anioły. Z mąki razowej. 
Najpierw były bez sukienek.
Czekały w kolejce.
Każdy dostał swoją:)


Składniki

500 g mąki razowej
150 g zimnego masła
4 żółtka
3/4 szklanki cukru pudru
1 łyżka śmietany

Zagniatamy ciasto z podanych składników. Schładzamy w lodówce około 30 minut.
Ciasto wałkujemy na 3 mm i wycinamy ciasta.
Pieczemy w 180 stopniach około 10-13 minut.
Odstawiamy do ostygnięcia. 


Robimy  lukier plastyczny i dekorujemy.

Moje anioły zapakowałam na prezenty:)






wtorek, 3 grudnia 2013

Lekach piernik żydowski z koniakiem


Przepis pochodzi z książki "Przysmaki żydowskie" Malki i Estery Kafki.
Piernik jest smaczny, pachnie brandy (nie miałam koniaku).
Jednak przepis zawiera błąd i kiedy zaczęłam piec, moja mina  (ogromne zdziwienie) warta była zarejestrowania. Otóż piekę sobie, mieszam, wlewam, a tu 2 łyżki mąki. Jak to 2 łyżki mąki na tyle płynu...rzadkie to ciasto, myślę, dałam 2 szklanki mąki i trafiłam, bo mogło być 200 g ;).
Piernik polecam.

SKŁADNIKI:

200 g miodu
250 ml mocnego naparu z kawy
200 g cukru (dałam trzcinowy)
100 g posiekanych migdałów i orzechów laskowych
100 g rodzynek
4 jaja
2 szklanki mąki 
3 łyżki koniaku (u mnie brandy)
4 łyżki oleju (zapomniałam dać, ale wyszedł,uff)
3 łyżeczki proszku do pieczenia (dałam 2 bo myślałam, że za dużo i wyrósł)
 1 łyżeczka sody
po 1 łyżeczce cynamonu, goździków, od siebie dałam pół łyżeczki mielonego ziela angielskiego
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
szczypta gałki muszkatołowej


PRZYGOTOWANIE:

Zagotuj kawę z miodem. Wystudź i dodaj koniak.
Do miski przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą, wsypać orzechy, migdały, rodzynki i przyprawy.
W drugiej misie ubić jaja z cukrem, dodać olej i stopniowo dodać składniki z suchej misy na przemian z płynnym miodem z kawą. Chwilę mieszać, aż powstanie gładki ciasto.
Przelać do formy  wysmarowanej masłem. Piec ok. godziny w 180 stopniach C. Wyszły 2 średnie kreskówki. 


Wierzch posmarowałam gorącą konfiturą z moreli i posypałam płatkami migdałowymi. 

PS. Następnym razem obtoczę bakalie w mące, bo jak widać poszły na dno;)


Wigilijny Piernik 2013