piątek, 27 lipca 2012

Marynowany łosoś z batatem i z burakami

Marynowany łosoś na pure z batata z burakami

Marynowany łosoś w świeżym imbirze na z pure z batata z marynowanymi burakami. Buraki najlepiej przygotować dzień wcześniej.


Składniki:


2 porcje


300 g łososia po 150 g na porcję 

Marynata:

1 łyżka sosu sojowego np. japoński
sól do oprószenia ryby
2 cm imbiru świeżego utartego na małych oczkach

oliwa do skropienia ryby

1/2 łyżeczki papryki w proszku

1/2 łyżeczki granulowanego czosnku

Dodatki:

1 spory batat

50ml mleczka kokosowego 

gałka muszkatołowa do smaku 


2 buraki

pół szklanki wody
3 łyżki octu winnego
1-2 szt. goździków
szczypta cynamonu
sól pieprz

 

Przygotowanie:


1. Zacznij od ugotowania buraków, wystudź i pokrój je w słupki lub zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Do garnka wlej marynatę: wodę, ocet, goździki, cynamon i sól. Gotuj 5 minut. Włóż pokrojone buraki do naczynia i zalej ugotowaną marynatą. Odstaw na kilka godzin lub przygotuj dzień wcześniej, tak aby buraczki marynowały się przynajmniej 3 godziny. 

2. Zmieszaj składniki marynaty i obtocz w niej rybę. Odstaw na 20 minut do zamarynowania. Przygotuj kawałek folii aluminiowej i zawiń w nią rybę. Możesz też zawinąć w zmoczony wodą papier do pieczenia (będzie zdrowiej) lub torebkę do smażenia i upiecz tak owiniętego łososia około 15 minut na patelni. 

3. Batata odbierz, pokrój w dużą kostkę i ugotuj w osolonej wodzie, odcedź, dodaj mleczko i szczyptę gałki muszkatołowej. Zamiast mleczka można dodać kawałek masła.



Inne przepisy z łososiem:

Risotto ze szparagami z łososiem 

https://azgotuj.blogspot.com/2025/04/risotto-ze-szparagami-ososiem-i.html













czwartek, 26 lipca 2012

Włoska sałatka z pieczonego bakłażana


Ten przepis podała mi moja mama, która wiele lat mieszkała we Włoszech. I ta sałatka na stałe zadomowiła się u nas. 

Składniki:

bakłażan
2 ząbki czosnku
5 łyżek oliwy
1 łyżka czerwonego octu winnego
sól pieprz
dużo posiekanej drobno natki pietruszki

Przygotowanie:

1. Pokrój bakłażana na 1 cm krążki, i upiecz na suchej patelni (bez tłuszczu) tak aby się lekko zrumieniły. Najlepiej użyć patelni grillowej.

2. W kubku zmieszaj: oliwę, ocet sól i pieprz

3. Czosnek pokrój w talarki a natkę pietruszki drobno posiekaj.

4. Teraz ważna kolej przygotowywania: zdejmuj gorące krążki bakłażana i układaj warstwowo.

 Na pierwszą warstwę bakłażana nałóż czosnek mniej więcej po 1-3 plasterki, wszystko zależy od wielkości ząbka czosnku i polej dressingiem, posyp natką. Teraz układaj drugą warstwę i tak do aż skończą się bakłażanów. Najlepiej układać w szklanej misce. Przed podaniem poczekaj aż bakłażan ostygnie i "przejdzie" dressingiem. Schłódź w lodówce. Można jeść przez kilka dni. Super smakuje z ciabattą.






wtorek, 24 lipca 2012

Szarlotka pachnąca orientem


Jabłka do szarlotki można aromatyzować na wiele sposobów. Moja babcia np. nie dodawała żadnych przypraw. Nie lubiła. Tylko jabłka i i cukier. No i maślane kruche ciasto. Ja natomiast bardzo lubię cynamon, kardamon, goździki, gałkę muszkatałową, skórki z cytrusów, przyprawę piernikową. 

Składniki:

Ciasto:

2 szklanki mąki np. krupczatki
150 g masła
pół łyżeczki mielonego kardamonu
odrobina zimnej wody

1 kilogram jabłek
pół szklanki trzcinowego cukru
łyżeczka płaska: cynamonu, kardamonu,
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej

(czasami dodaje zamiast tych przypraw, chińską przyprawę pięciu smaków z przewagą anyżku)

Przygotowanie:

1. Zagniatany ciasto w wyżej podanych w składników. Dobrze najpierw wymieszać mąkę z kardamonem, dodać zimne masło z lodówki. Jeśli ciasto będzie zbyt suche dodajemy zimną wodę i wyrabiamy alby ciasto zrobiło się elastyczne.

2. Jabłka zetrzeć na race dodać przyprawy i cukier. Jeśli są zbyt soczyste odlać sok.

3. Rozwałkować ciasto na cienkie placki. Mój był ok. 0,5 cm. Rozłożyć na formie wysypanej bułką tartą. Blat ciasta wysmarować białkiem, rozłożyć jabłka, przykryć drugim blatem ciasta.
Posmarować białkiem. Ponakłuwaj widelcem, aby para miała jak się wydostawszy podczas pieczenia

4. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok. 45 minut.

5. Aby dodać ciastu jeszcze więcej zdrowia można dodać do mąki łyżkę otrąb pszennych.

6. Po wystudzeniu ciasta posyp cukrem pudrem z cynamonem.



poniedziałek, 23 lipca 2012

Sałatka kiełkami fasoli mung i gotowaną piersią kurczaka

Sałatka z kiełkami fasoli mung i gotowaną piersią kurczaka. Lekkostrawna sałatka na obiad i kolację.

Kiedy zrobiłam tą sałatkę, nie miałam pojęcia, że wpisze się na stałe w nasz menu. Jest świetna na obiad, i doskonała na kolację. Bez węglowodanów same warzywa i białko.  Jest ona zgodna z kuchnią pięciu przemian. Znajdziecie w niej słodki, kwaśny, słony, pikantny smak.


Składniki:

opakowanie kiełków fasoli mung
1 piers z kurczaka
pomidor
ogórek

Na sos:


ząbek czosnku
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżka octu ryżowego
kilka kropel oleju sezamowego
szczypta cukru trzcinowego


Przygotowanie:

1. Pierś z kurczaka ugotuj  w bulionie z dodatkiem sosu sojowego ok 15 minut.

2. Kiełki fasoli wrzuć na wrzątek na 3 minuty. Odcedź. Pozostaw do ostygnięcia na durszlaku :).

3. Pomidor i ogórek pokrój na zapałki.

4. Kiełki i pokrojone warzywa wrzuć do misy, zalej sosem z podanych składników. Wymieszaj.

4. Ugotowana pierś pokrój pod kątem na plastry.

6. Rozłóż na talerzu do serwowania warzywa, obok ułóż pierś. Całość posyp sezamem i/lub świeżą kolendrą.




niedziela, 22 lipca 2012

Sałatka z pieczoną papryką i pomidorami



Tą sałatkę poleciła mi moja mama, która wiele lat mieszkała we Włoszech. Zrobiłam ją raz. I teraz robię często.


Składniki:


2 czerwone papryki
2 czerwone pomidory
ząbek czosnku
łyżka octu winnego
2 łyżki oliwy z oliwek
pęczek natki papryki


Przygotowanie:


1. Nastaw piekarnik na 200 stopni i upiecz w folii aluminiowej papryki. Po upieczeniu włóż do woreczka, aby skórka łatwo odchodziła. Idealnie będzie jeśli papryka się lekko zgriluje, będzie lekko przypieczona.
2. Na patelni upiecz pomidory w skórkach z jedną łyżką oliwy. Po upieczeniu, kiedy skórka będzie schodziła z pomidora można je wyjąć i zacząć kroić w kostkę. Gorące pomidory przełóż do miski i dodaj pokrojony czosnek w plasterki. Dzięki  ciepłu pomidorów zapach czosnku nie będzie teki intensywny.
3. Upieczoną i obraną ze skórek paprykę pokrój w cienki paseczki. Dadaj do pomidora.
4. Duzą ilość natki pietruszki posiekaj i dodaj do sałatki. W tym momencie z warzyw wycieka duża ilość wody, można ja odlać.
5. Teraz dodaj oliwę i ocet. Całość posól i popieprz do smaku.



Ta sałatka smakuje dobrze z rybą lub sama z grzanką.