Marynowany łosoś w świeżym imbirze na z pure z batata z marynowanymi burakami. Buraki najlepiej przygotować dzień wcześniej.
Składniki:
2 porcje
300 g łososia po 150 g na porcję
Marynata:
1 łyżka sosu sojowego np. japoński
sól do oprószenia ryby
2 cm imbiru świeżego utartego na małych oczkach
oliwa do skropienia ryby
1/2 łyżeczki papryki w proszku
1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
Dodatki:
1 spory batat
50ml mleczka kokosowego
gałka muszkatołowa do smaku
2 buraki
pół szklanki wody
3 łyżki octu winnego
1-2 szt. goździków
szczypta cynamonu
sól pieprz
Przygotowanie:
1. Zacznij od ugotowania buraków, wystudź i pokrój je w słupki lub zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Do garnka wlej marynatę: wodę, ocet, goździki, cynamon i sól. Gotuj 5 minut. Włóż pokrojone buraki do naczynia i zalej ugotowaną marynatą. Odstaw na kilka godzin lub przygotuj dzień wcześniej, tak aby buraczki marynowały się przynajmniej 3 godziny.
2. Zmieszaj składniki marynaty i obtocz w niej rybę. Odstaw na 20 minut do zamarynowania. Przygotuj kawałek folii aluminiowej i zawiń w nią rybę. Możesz też zawinąć w zmoczony wodą papier do pieczenia (będzie zdrowiej) lub torebkę do smażenia i upiecz tak owiniętego łososia około 15 minut na patelni.
3. Batata odbierz, pokrój w dużą kostkę i ugotuj w osolonej wodzie, odcedź, dodaj mleczko i szczyptę gałki muszkatołowej. Zamiast mleczka można dodać kawałek masła.
Inne przepisy z łososiem:
Risotto ze szparagami z łososiem
https://azgotuj.blogspot.com/2025/04/risotto-ze-szparagami-ososiem-i.html