piątek, 27 lipca 2012

Marynowany łosoś w świeżym imbirze na poduszeczce z batata z chrustem z buraka


Składniki:

łosoś
2 cm imbiru świeżego
sos sojowy japoński
sól

batat
2 łyżki mleka
gałka muszkatołowa

2 buraki
pół szklanki wody
3 łyżki octu winnego
3 goździki
szczypta cynamony
sól pieprz





 Przygotowanie:

1. Zacznij od ugotowania buraków, wystudź, pokrój w słupki, w garnku wlej marynatę: wodę , ocet, goździki, cynamon sól. Gotuj 5 minut. Włóż pokrojone buraki do naczynia i zalej marynatą. Odstaw na kilka godzin lub przygotuj dzień wcześniej, tak aby buraczki marynowały się przynajmniej 3 godziny.




2. Łososia zamarynuj w soli, sosie sojowym i startym świeżym imbirze, zawiń w folię aluminiową i upiecz ok 15 minut na patelni. Folię aluminiową posmaruj cienko oliwą, żeby pieczony łosoś nie przywarł.


3. Batata ugotuj w wodzie z dodatkiem soli, odcedź, dodaj mleko i szczyptę gałki muszkatołowej.

Pure włóż w pierścień kuchenny i uformuj podstawę, ułóż na nim łososia i udekoruj kiełkami. W koło rozsyp chrust z buraka.



czwartek, 26 lipca 2012

Włoska sałatka z pieczonego bakłażana



Składniki:

bakłażan
2 ząbki czosnku
5 łyżek oliwy
1 łyżka czerwonego octu winnego
sól pieprz



Przygotowanie:

1. Pokrój bakłażana na 1 cm krążki, i upiecz na suchej patelni (bez tłuszczu) tak aby się lekko zrumieniły.

2. W kubku przygotuj dressing : oliwa ocet sól i pieprz

3. Czosnek pokrój w talarki a natkę pietruszki drobno posiekaj.

4. Teraz ważna kolej przygotowywania: zdejmuj gorące krążki bakłażana i układaj warstwowo.
 Na pierwszą warstwę bakłażana nałóż czosnek mniej więcej po 1-3 plasterki, wszystko zależy od wielkości ząbka i polej dressingiem, posyp natką. Teraz układaj drugą warstwę i tak do aż skończą się bakłażany. Najlepiej układać w szklanej misce. Przed podaniem poczekaj aż bakłażan ostygnie i "weźmie" dresing. Schłódź w lodówce. Można jeść przez kilka dni. Super smakuje z ciabattą.




środa, 25 lipca 2012

Czerwony barszczyk z łódeczką z ciasta francuskiego



Składniki:

opakowanie ciasta francuskiego
opakowanie pieczarek
1 cebula
ząbek czosnku
natka pietruszki
łyżka oleju
gałka muszkatołowa, sól i pieprz

barszczyk czerwony




Przygotowanie:

1. Ciasto francuskie kroimy na 12 jednakowych kwadracików, umieszczamy w formie na muffiny.

2. Pieczarki kroimy w plasterki, cebulę w krążki i dusimy w rondlu, dodając ząbek czosnku, sól, pieprz i gałkę muszkatołową do smaku a na koniec natkę pietruszki.

3. Przygotowany farsz nakładamy na foremki ciasta francuskiego. Pieczemy 15 minut z 220 stopniach.

4. Serwujemy z barszczykiem czerwonym.


Moja rada:


Kiedy będziecie podawać danie, połóżcie łódeczki z boku na małym talerzyku bo łódeczki szybko nadbierają "wody" i robią się rozmokłe. Jednak są tak pyszne, warto spróbować. 

wtorek, 24 lipca 2012

Razowa focaccia z oregano i rozmarynem


Składniki:

szklanka mąki razowej
szklanka mąki zwykłej
szklanka wody letniej
4 g suszonych drożdży
3 gałązki świeżego rozmarynu
łyżeczka oregano (suszone)
sól gruboziarnista
2 łyżki oliwy

Przygotowanie:

1. Zmieszaj obie mąki, dodaj wodę, drożdże, oliwę i odrobinę soli. Dodaj zioła .Wyrabiaj ciasto klika minut.

2. Odstaw ciasto w ciepłe miejsce. Niech urośnie ok 1 godziny.

3. Nastaw piekarnik na 220 stopni.

4. Rozwałkuj wyrośniętą masę  na prostokątne ciasto o wysokości ok 1,5 cm.  Zrób palcami jednakowe wgłębienia. Posyp gruboziarnistą solą. Piecz 25 minut.

Ja posypałam serem żółtym odtłuszczonym, ale nie ma takiej potrzeby. Zajadam na podwieczorek z oliwkami kalamata i sałatką caprese. 

Szarlotka pachnąca orientem



Składniki:

Ciasto:

2 szklanki maki
150 gr masła
pół łyżeczki mielonego kardamonu
odrobina zimnej wody

1 kilogram jabłek
pół szklanki trzcinowego cukru
łyżeczka płaska: cynamonu, kardamonu,
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej

(czasami dodaje zamiast tych przypraw, chińska przyprawę pięciu smaków z przewagą anyżku)

Przygotowanie:

1. Zagniatany ciasto w wyżej podanych w składników. Dobrze najpierw wymieszać mąkę z kardamonem, dodać zimne masło z lodówki. Jeśli ciasto będzie zbyt suche dodajemy zimną wodę i wyrabiamy alby ciasto zrobiło się elastyczne.

2. Jabłka zetrzeć na race dodać przyprawy i cukier. Jeśli są zbyt soczyste odlać sok.

3. Rozwałkować ciasto na cienkie placki. Mój był ok o,5 milimetra. Rozłożyć na formie wysypanej bułką tartą. Blat ciasta wysmarować białkiem, rozłożyć jabłka, przykryć drugim blatem ciasta.
Posmarować białkiem. Ponakłuwaj widelcem, aby para miała jak się wydostawszy podczas pieczenia

4. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok 45 minut.

5. Aby dodać ciastu jeszcze więcej zdrowia można dodać do mąki łyżkę otrąb pszennych.

6. Po wystudzeniu ciasta posyp cukrem pudrem z cynamonem.



poniedziałek, 23 lipca 2012

Sałatka kiełkami fasoli mung i gotowaną piersią kurczaka

Sałatka z kiełkami fasoli mung i gotowaną piersią kurczaka

Kiedy zrobiłam tą sałatkę, nie miałam pojęcia, że wpisze się na stałe w moje menu. Jest świetna na obiad, i doskonała na kolację. Bez węglowodanów same warzywa i białko. Chude nie smażone białko. Jest ona zgodna z kuchnią pięciu przemian. Znajdziecie w niej słodki, kwaśny, słony, pikantny smak.


Składniki:

opakowanie kiełków fasoli mung
1 piers z kurczaka
pomidor
ogórek



Na sos:

ząbek czosnku
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżka octu ryżowego
kilka kropel oleju sezamowego
szczypta cukru trzcinowego



Przygotowanie:

1. Pierś z kurczaka ugotuj  w bulionie z dodatkiem sosu sojowego ok 15 minut.

2. Kiełki fasoli wrzuć na wrzątek na 3 minuty. Odcedź. Pozostaw do ostygnięcia na durszlaku :).

3. Pomidor i ogórek pokrój na zapałki.

4. Kiełki i pokrojone warzywa wrzuć do misy, zalej sosem z podanych składników. Wymieszaj.

4. Ugotowana pierś pokrój pod kątem na plastry.

6. Rozłóż na talerzu do serwowania warzywa, obok ułóż pierś . Całość posyp sezamem i/lub świeżą kolendrą.


Sałatkę dla niejedzących mięsa proponuję z dodatkiem tofu i orzechów arachidowych.


niedziela, 22 lipca 2012

Śródziemnomorska sałatka z pieczoną papryką



 Tą sałatkę poleciła mi moja mama. Zrobiłam ją raz. I teraz robię często.


Składniki:

2 czerwone papryki
2 czerwone pomidory
żabek czosnku
łyżka octu winnego
2 łyżki oliwy z oliwek
Pęczek natki papryki


Przygotowanie:

1. Nastaw piekarnik na 200 stopni  i upiecz w folii aluminiowej papryki. Po upieczeniu włóż do woreczka, aby skórka łatwo odchodziła. Idealnie będzie jeśli papryka się lekko zgriluje, będzie lekko przypieczona.

2. Na patelni upiecz pomidory w skórkach z jedną łyżką oliwy. Po upieczeniu, kiedy skórka będzie schodziła z pomidora można je wyjąć i zacząć kroić w kostkę. Gorące pomidory przełóż do miski i dodaj pokrojony czosnek w plasterki. Dzięki  ciepłu pomidorów zapach czosnku nie będzie teki intensywny.

3. Upieczoną i obraną ze skórek paprykę pokrój w cienki paseczki. Dadaj do pomidora.

4. Duzą ilość natki pietruszki posiekaj i dodaj do sałatki. W tym momencie z warzyw wycieka duża ilość wody, można ja odlać.

5. Teraz dodaj oliwę i ocet. Całość posól i popieprz do smaku.



Ta sałatka smakuje dobrze z rybą lub sama z grzanką.