Marynowany łosoś w świeżym imbirze na z pure z batata z marynowanymi burakami.
Składniki:
2 porcje
łosoś 300g po 150 go na porcję
2 cm imbiru świeżego
sos sojowy japoński
sól
batat
2 łyżki mleczka kokosowego
gałka muszkatołowa
2 buraki
pół szklanki wody
3 łyżki octu winnego
3 goździki
szczypta cynamonu
sól pieprz
Przygotowanie:
1. Zacznij od ugotowania buraków, wystudź i pokrój je w słupki. Do garnka wlej marynatę: wodę, ocet, goździki, cynamon i sól. Gotuj 5 minut. Włóż pokrojone buraki do naczynia i zalej ugotowaną marynatą. Odstaw na kilka godzin lub przygotuj dzień wcześniej, tak aby buraczki marynowały się przynajmniej 3 godziny.
2. Łososia zamarynuj w soli, sosie sojowym, oliwie i startym świeżym imbirze, zawiń w folię aluminiową posmarowaną olejem lub w zmoczony wodą papier do pieczenia i upiecz go tak owiniętego około 15 minut na patelni.
Pure wyłóż na talerz, ułóż na nim łososia i udekoruj kiełkami. W koło rozsyp chrust z buraka.